Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 10. 2013. 11:31 >> 11:39
4

DOLAZAK TOŠIBE

Đukanović: Maksimalno valorizovati kabl

Premijer Milo Đukanović poručio je da će Vlada učiniti sve da sa crnogorske strane ne dođe, ni do jednog dana, zakašnjenja u postavljanju podmorskog, interkonektivnog kabla između Italije i Crne Gore.

Đukanović je sinoć, na otvaranju predstavništva kompanije Tošiba, koja će učestvovati u izgradnji kabla, kazao da Crna Gora želi da se ''što prije postavi kabl, a da se paralelno sa tim aktiviraju svi energetski resursi kako bi nakon postavljanja, kabl bio maksimalno valorizovan''. 

Đukanović naveo je da je dolazak Tošibe u Crnu Goru jedan od najboljih primjera kako je moguće zadobiti povjerenje i pažnju renomiranog investitora.

''U Vladi je dolazak Tošibe u Crnu Goru i zbog realizacije ovako značajnog projekta prihvaćen sa velikim odobravanjem i očekivanjem, ali i sa bezrezervnom spremnošću da sa naše strane stvorimo sve pretpostavke za veoma efikasnu realizaciju tog projekta'', naglasio je premijer. 

On je ubijeđen da je ovo tek početak saradnje između Crne Gore i Tošibe i da su šanse za saradnju sa tom renomiranom kompanijom velike.

Đukanović smatra da će Tošiba prepoznati svoje interesovanje za proizvodnju struje u Crnoj Gori iz hidropotencijala ili iz potencijala vjetra i sunca. Prema riječima premijera, to su projekti gdje se uz tako renomiranog investitora otvara mogućnost za učenje, sticanje profesionalnih, ekspertskih znanja, ali i za uzdizanje ukupne preduzetničke kulture na viši nivo, što je jako važno za državu u razvoju kakva je Crna Gora.

Generalni menadžer Tošibe za Evropu Sam Zadeh naveo je da je podmorski kabl najveći investicioni projekat u Evropi, podsjećajući da će se izgraditi 420 kilometara kabla za 800 miliona eura, kao i da će se preko njega struja moći izvoziti iz Crne Gore u Zapadnu Evropu.

Na kablu će, kako je rekao, raditi više od 5.000 ljudi. On dodaje da će turizam i ugostiteljstvo imati koristi od njega.

Svjetskoj korporaciji Tošiba, krajem prošle godine, dodijeljen je ugovor za inženjering i konstrukciju dijela podvodnog kabla kojim, od 2015., treba da počne da se izvozi struja iz Crne Gore i regiona ka Italiji, a koji će realizovati italijanska kompanija Terna.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније