Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 06. 2020. 15:27   >>  15:26

DAMJANOVIĆ

"Pametnom specijalizacijom do održivog razvoja"

Energija, poljoprivreda i zdravstveni turizam su prioritetne oblasti koje imaju izuzetan potencijal za ekonomski rast naše zemlje, rekla je ministarka nauke Sanja Damjanović.

U okviru prvog dana konferencije “Zeleni dani 2020”, održane su dvije sesije. Damjanović je bila učesnica drugog panela „Inovacije za budućnost“. Pored ministarke diskusiji su se pridružili i Alison Kemp, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori i Viktor Simončić nezavisni ekolog.

Okupljeni su razgovarali o dinamici nastalih promjena podstaknute tehnološkim napretkom, ali i uticaju inovacija i ulaganja u ustraživanje i razvoj na konkurentnost i ekonomski rast zemlje.

Damjanović je ukazala na značaj Strategije pametne specijalizacije, koju je Crna Gora kao prva država van EU usvojila prošle godine.

„Energija, poljoprivreda i zdravstveni turizam su prioritetne oblasti koje imaju izuzetan potencijal za ekonomski rast naše zemlje. Crna Gora prepoznata je kao Regionalni Green Hub sa visokim nivoom korišćenja i potencijala za obnovljive izvore energije i mineralnih sirovina na principima kružne ekonomije i održive životne sredine”, istakla je Damjanović.

Damjanović je kazala da jačanje organske poljoprivrede i korišćenje savremenih tehnologija za tradicionalne poljoprivredne proizvode stavljaju organsku i autohtonu hranu na vrhu crnogorskih inovacijskih ciljeva. Pored energije i održive poljoprivrede jedan od prioriteta je i zdravstveni turizam gdje Crna Gora ima veliki razvojni potencijal, zahvaljujući tradiciji, resursima ali i ljudskim kapacitetima. Osim renomiranog instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu, koji ima sedamdesetogodišnju tradiciju iza sebe, ministarka je ukazala na značajnu ulogu drugih medicinskih kapaciteta kao što su bolnica “Meljine” u Herceg Novom, centri za liječenje u Risnu i Ulcinju koji predstavljaju veliki potencijal za prevenciju bolesti i rehabilitaciju.

Tokom svoje prezentacije osvrnula se na regionalni projekat SEEIIST koji je u liniji sa jednom od misija narednog okvirnog programa za nauku i inovacije (HorizonEurope), navodeći da “ovaj strateški projekat predstavlja prvu Zelenu infrastrukturu za kancer terapiju i istraživanje u oblasti biomedicine, koja danas predstavlja najmoderniji i najefikasniji metod liječenja velikog broja tumora”. Ovakav način tretiranja kancera primjenjuje 12 instituta u svijetu, a samo četiri na tlu Evrope.

“Ovo je jedinstvena prilika za naš region koju trebamo i moramo iskorititi, a ujedno i dodatna vrijednost Evropi s obzirom da se radi o tehnološki naprednijem dizajnu”, kazala je ministarka nauke dodajući da su “promjene i razvoj neophodni ovdje, sada i u svemu što radimo“.

Podsjećamo, cilj ove konferencije je da se tokom ovih dvodnevnih razgovora povežu pokretači promjena iz čitavog svijeta koji dijele strast prema stvaranju bolje i održivije budućnosti.

Preostale dvije diskusije koje će se održati sjutra možete pratiti uživo na sajtu www.greendays.me, kao i na njihovim zvaničnim Facebook i Youtube kanalima.

Panel je moderirao Dobrivoje Lale Erić iz Centra za promociju nauke - Srbija, dok je uvodnu prezentaciju održala Ana Trbović, članica Upravnog odbora Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT).

Ovogodišnja konferencija “Zeleni dani 2020”, u organizaciji Vlade Crne Gore, Privredne komore Crne Gore i UNDP, održava se 29. i 30. juna.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније