Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

29. 06. 2020. 10:32 >> 10:36
1

POSLANICI SDP-A

Traže saslušanje Žugića, obmanuo građane i privrednike

Poslanici SDP-a uputili su Odboru za ekonomiju, finansije i budžet u Skupštini CG, inicijativu za kontrolno saslušanje guvernera Centralne banke Crne Gore, Radoja Žugića, jer je, kako smatraju, obmanuo građane i privrednike saopštavajući da neće plaćati kamate na kredite koji budu uključeni u moratorijum.

"Kontrolno saslušanje guvernera CBCG Radoja Žugića potrebno je jer je svojim javnim istupima, po našem mišljenju, obmanuo građane i privrednike da neće plaćati kamate na kredite koji budu uključeni u moratorijum. Guverner Žugić je izjavio da se u toku "moratorijima neće plaćati ni glavnica ni kamata", a poslije sastanka sa predstavnicima bankarskog sektora zaćutao i nestao iz javnosti, pa smo tako i iznos od 30 miliona eura novog prihoda za banke u uslovima krize u toku moratorijuma saznali od druge institucije, a ne one na čijem je čelu i kojoj je ustavna obaveza da se ovim pitanjima bavi. Više će banke 'uzeti' od obmanutih građana i privrede nego što je ukupna pomoć Vlade u prvom paketu pomoći", tvrde u SDP-u.

Zbog ovakvog "dogovora" guvernera sa bankama, kako dodaju, građani i privreda su snažno pogođeni novim "troškovima" i ovih dana im stižu inovirani planovi otplate kredita, sa uvećanim ratama. 

"Naše je mišljenje da je ovo pitanje bilo potrebno drugačije rješavati sa mnogo više senzibiliteta prema situaciji u kojoj su se našli građani i privreda koji dva mjeseca nijesu mogli da privređuju usljed pandemije Kovid-19. Potrebno je čuti i mišljenje zašto je Centralna banka dala negativnu preporuku Vladi na njeno mišljenje o zakonu, lex specialisu, SDP-a da se tokom moratorijuma ne obračunavaju kamate", navodi se u inicijativi koju je potpisao poslanik Raško Konjević.

Posebna je tema, napominje se, odsustvo solidarnosti bankarskog sektora sa svojim klijentima koji se suočavaju sa najvećom krizom u novijoj crnogorskoj istoriji.

"'Zaboravili' su da svoj profit zarađuju od građana i privrede i da bi u uslovima krize solidarnost morala postojati sa onima koji nijesu bili u mogućnosti da rade, arađuju svoju platu, pa time teško i da vraćaju kreditne obaveze. Bankarski sektor je zaradio preko 50 miliona eura u prošloj godini pa bi, kao profitabilan sektor, trebalo da ima više osjećaja za aktuelnu krizu, snoseći i sam makar dio tereta, kada to već rade mnogi koji imaju puno manje. I umjesto da pokažu barem zrno solidarnosti na koju danas svi pozivamo, odreknu se dijela svoga budućeg profita, njima je guverner Žugić obezbjedio da i u krizi 'namaknu' preko 30 miliona eura od kamata. Sve ovo su razlozi zbog kojih je nužno obaviti kontrolno saslušanje guvernera Žugića koji o ovoj temi nije izrekao ni jednu jedinu riječ od kraja marta ove godine, očigledno svjestan da je umjesto pomoći, stvorio ogromne, milionske, obaveze za crnogorske građane i privrednike", zaključuju u klubu poslanika SDP-a. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније