Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

25. 06. 2020. 18:07   >>  19:34 3

SMANJENJE ZADUŽIVANJA

Do druge dionice kroz privatno-javno partnerstvo

U Informaciji o aktivnostima na realizaciji projekta autoputa Bar-Boljare, koju je usvojila Vlada na današnjoj sjednici, navodi se da je planirano da se naredna dionica autoputa realizuje po nekom od modaliteta privatno-javnog partnerstva.

Uporedo sa radovima na prioritetnoj dionici Smokovac – Mateševo, kako je saopšteno iz Vlade, intenziviraju se i aktivnosti na stvaranju pretpostavki za početak realizacije sljedeće dvije dionice (Mateševo – Andrijevica i Smokovac – Tološi – Farmaci), koje su Detaljnim prostornim planom autoputa definisane kao II faza.

"Zbog nivoa trenutne zaduženosti Crne Gore, i uvažavajući preporuke ključnih programskih dokumenata, planirano je da se naredna dionica autoputa realizuje po nekom od modaliteta privatno-javnog partnerstva, kako bi se smanjilo dodatno zaduživanje, pri čemu tek predstoji odluka o utvđivanju optimalnih uslova i načina realizacije", navode iz Vlade.

U skladu sa tim, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je u novembru 2018. godine apliciralo prema Investicionom okviru za Zapadni Balkan za dodijeljivanje 54,6 miliona eura za kofinansiranje izgradnje dionice Mateševo – Andrijevica, što predstavlja 20 odsto od procijenjenog kapitalnog izdatka za izgradnju ove dionice od 273 miliona eura, što je procjena na osnovu Idejnog rješenja.

Dodatnih 20 odsto se namjerava obezbijediti putem kreditnog zaduživanja kod EBRD, a preostalih 60 odsto od zainteresovanih privatnih partnera.

Završeno oko 89 odsto prve dionice

Ukupan procenat izvedenih radova na izgradnji prioritetne dionice autoputa Smokovac – Mateševo u ovom trenutku iznosi oko 89 odsto, navodi se u Informaciji o aktivnostima na realizaciji projekta autoputa Bar-Boljare.

Procenat izvedenih zemljanih radova na otvorenoj trasi iznosi više od 90 odsto, a ukupan procenat završenosti radova na otvorenoj trasi iznosi oko 70 odsto.

Završen je proboj i urađena primarna podgrada na svih 16 tunela. U toku su radovi na izradi sekundarne obloge. Radovi na gornjem dijelu sekundarne obloge završeni su 99,5 odsto ili u dužini od 35,3 km.

Do sada je na mostovima, na pozicijama stubova i temelja završeno oko 99 odsto radova, dok je na gornjem stroju mostova završeno oko 96 odsto radova. Ukupan procenat radova na mostovima sa završnim radovima (hidroizolacija, zaštitne čelične ograde, instalacije…) iznosi 91 odsto.

Uporedo sa radovima na prioritetnoj dionici, intenziviraju se i aktivnosti na stvaranju pretpostavki za početak realizacije sljedeće dvije dionice (Mateševo – Andrijevica i Smokovac – Tološi – Farmaci), koje su Detaljnim prostornim planom autoputa Bar – Boljare definisane kao II faza.

Hoteli u Kolašinu i Tivtu na Listi razvojnih projekata

U informaciji se navodi da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma ocijenilo da dva od predloženih projekta ispunjavaju uslove za kandidovanje na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma.

„Jedan od njih je projekat izgradnje hotela „K16”, Kolašin, po kondo modelu poslovanja, dostavljen od strane SKI RESORT KOLAŠIN 1600 sa sjedištem u Kolašinu, koji je Vlada, na Predlog Ministarstva, uvrstila na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u pitanju projekat kojim je planirana investicija u izgradnju hotela kategorije četiri zvjezdice u Kolašinu, kapaciteta 116 smještajnih jedinica, predračunske vrijednosti 5.998.750 eura , a namjera investitora je da u okviru hotela otvori 58 novih radnih mjesta.

Iz Vlade su kazali da se drugi projekat odnosi na izgradnju hotela Boka Place, Tivat po mješovitom modelu poslovanja, dostavljen od „PM 4.1“, koji je Vlada uvrstila na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma.

Kako su rekli, u pitanju je novi projekat koji se realizuje u okviru hotelsko-turističkog kompleksa Porto Montenegro, gdje je planirana investicija u izgradnju hotela po mješovitom modelu poslovanja kategorije pet zvjezdica, kapaciteta 240 smještajnih jedinica, predračunske vrijednosti 43,67 miliona eura, a namjera investitora je da u okviru kompleksa otvori 96 novih radnih mjesta.

„U izvještajnom periodu jedna prijava je odbijena, jer je Ministarstvo održivog razvoja i turizma u postupku ocjene dostavljene dokumentacije konstatovalo da ona ne ispunjava uslove za kandidovanje na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma“, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici Vlade donijeta je uredba o načinu planiranja i sprovođenja centralizovanih javnih nabavki.

U diskusiji je objašnjeno da je cilj nove Uredbe prevazilaženje problema u primjeni važećeg akta, postizanje većeg stepena efikasnosti u planiranju i sprovođenju postupaka centralizovanih javnih nabavki, kao i definisanje kaznenih normi.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније