Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.Mi.

23. 06. 2020. 16:17 >> 16:16

POKRENUT PROJEKAT

Osnaživanje mladih žena na sjeveru za preduzetništvo

Nakon dobijenih statističkih podaka koji pokazuju da je oko 40 odsto mladih žena u Crnoj Gori nezaposleno, a da je najveći dio sa sjevera, pokrenut je projekat Osnaži.me, koji ima za cilj da mlade žene na sjeveru Crne Gore, kroz segment formalne i neformalne edukacije, osnaži u kreiranju novih poslovnih i preduzetničkih prilika.

Nacionalni projekat Osnaži.Me pokrenuo je Omladinski klub Berane, uz podršku V+O Communication. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Coca-Cola Fondacije i uz institucionalnu podršku Ministarstva sporta i mladih Republike Crne Gore, Opština Berane, Pljevlja i Mojkovac.

''Neki od ključnih izazova sa kojima se mladi bore, naročito nakon završetka pandemije virusa Kovid-19, jesu ekonomska zavisnost i nezaposlenost. Procjenjuje se da je oko 35 odsto mladih u Crnoj Gori uzrasta od 17 do 25 godina nezaposleno, dok ovaj procenat značajno raste kada je u pitanju ženska populacija, što potvrđuju i statistički podaci koji kažu da je oko 40 odsto mladih žena u Crnoj Gori nezaposleno'', navodi se u saopštenju.

Navode da je na sjeveru Crne Gore, stopa nezaposlenosti kod cjelokupne populacije i do 3 puta veća u poređenju sa centralnim regionom, odnosno čak 6 puta veća u poređenju sa primorskim dijelom Crne Gore.

''Neki od inhibirajućih faktora u razvoju karijere kod mladih žena mogu biti odsustvo dobrog radnog iskustva, nedovoljan nivo obrazovanja, inertnost u pogledu pohađanja dodatnih obuka, ali i nedostatak dobrih uzora uspješnih žena koje bi podstakle mlade žene da se razvijaju u poslovnom smislu. Dalje, patrijarhalno društvo je i dalje veoma izraženo u pojedinim djelovima i ovakva struktura dodatno otežava mladim ženama karijerni razvoj'', objašnjavaju u saopštenju.

Naglašavaju da su posljednjih godina u centralnom regionu ostvareni određeni pomaci u segmentu osnaživanja mladih žena, dok se situacija po ovom pitanju na sjeveru Crne Gore nije mnogo promijenila.

Imajući u vidu sve ove probleme i zabrinjavajuće statističke podatke, pokrenut je nacionalni projekat Osnaži.Me koji ima za cilj da mladim ženama na sjeveru Crne Gore omogući priliku da prepoznaju svoje vrijednosti i sopstveni potencijal, kroz segment formalne i neformalne edukacije, osnažujući ih u kreiranju novih poslovnih i preduzetničkih prilika.

Povodom zvaničnog predstavljanja projekta Osnaži.Me u utorak, 30. juna 2020. godine sa početkom od 13h održaće se online panel diskusija pod nazivom ''Koliko si odvaŽENA da postaneš osnaŽENA?''.

U ovoj diskusiji će učestvovati uspješne, mlade žene koje su postale dio projekta Osnaži.Me i sada kao osnaŽENE ambasadorke pružaju primjer i podršku mladim ženama na njihovom putu ka daljem razvoju karijere.

Kako da se prijavite i na panel diskusiju pogledajte na Facebook stranici Osnaži.Me, dok više informacija o samom projektu možete pronaći na zvaničnom veb sajtu projekta Osnaži.Me.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније