Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 06. 2020. 16:17 >> 16:17

GOLUBOVIĆ

Restrukturirati ekonomiju, fokus na proizvodnji

Kriza izazvana Kovidom 19 ukazala je da je potrebno restrukturirati ekonomiju i fokus razvoja sa usluga prenijeti na proizvodne djelatnosti, kazao je predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG) Vlastimir Golubović.

On je na sjednici Skupštine PKCG dodao da se u tom pravcu definišu projekti resornih ministarstava koji će doprinijeti supstituciji visoke uvozne zavisnosti naše ekonomije domaćom proizvodnjom.

Kako se navodi u saopštenju PKCG, Golubović je upoznao Skupštinu sa elementima predstojećeg trećeg paketa mjera podrške, koji će imati razvojni karakter, uz istaknutu ulogu Investiciono razvojnog fonda i poslovnih banaka.

"U fokusu ovog paketa, koji se očekuje naredne sedmice, prema ocjeni predsjednika, najznačajnijeg za podršku ekonomiji, biće reprogramiranje postojećih kredita, nove linije za likvidnost, obrtna sredstva i razvojne projekte sa povoljnim uslovima otplate”, saopšteno je nakon sastanka.

Na današnjoj sjendici razmotrene su aktivnostima te asocijacije za vrijeme trajanja epidemije bolesti Kovid 19.

“Donijete su odluke o oslobađanju obaveze plaćanja članskog doprinosa za 2017. i 2018. godinu privrednih subjekata koji imaju do pet zaposlenih i produženju mandata potpredsjednici Privredne komore Ljiljani Filipović”, navodi se u saopštenju.

Golubović je, kako se dodaje, izrazio zadovoljstvo što su sve nadležne institucije na najbolji način odgovorile izazovu pandemije. On je posebno zahvalio zaposlenima u privredi, jer su, kako je kazao, u uslovima zdravstvenog rizika doprinosili zadovoljenju životnih potreba i nesmetanom snabdijevanju domaćeg tržišta.

“Privredna komora je za vrijeme epidemije bolesti Kovid 19 intenzivnim aktivnostima snažno doprinosila otklanjanju izazova u poslovanju crnogorskih kompanija”, ocijenjeno je na sastanku.

“Golubović je podsjetio da je kreiran online upitnik preko kojeg je više od 300 privrednika iskazalo probleme sa kojima su se suočili, dok je još 400 sličnih zahtjeva pristiglo drugim kanalima komunikacije i oni su efikasno rješavani u tijesnoj saradnji sa donosiocima odluka. Komora je formirala i Call centar koji je na raspolaganju privrednicima za otklanjanje nedoumica u radu”, navodi se u saopštenju.

PKCG je, kako je dodao, aktivno preko svojih članica doprinosila stabilnosti tržišta ključnim artiklima, te u kontinuiranoj komunikaciji sa kolegama iz Komorskog investicionog foruma, nesmetanom odvijanju transporta roba unutar regiona i uspostavljanju zelenih koridora za prioritetne namirnice.

“Komora je imala važnu ulogu u kreiranju mjera podrške ekonomiji", istakao je Golubović. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније