Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.Mi. [ Mina ]

18. 06. 2020. 16:19 >> 16:18
1

REAGOVANJE USSCG

Partije da se ne miješaju u poslove sindikata

Predloženu verziju Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) ispregovarali su sindikati, pa je neumjesno bilo kakvo miješanje političkih partija u taj proces, ocijenjeno je iz Unije slobodnih sindikata (USSCG).

Iz USSCG su, reagujući na izjavu zamjenika predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića, rekli da smatraju neprihvatljivim nametanje i miješanje političkih partija u poslove sindikata.

Konjević je pozvao predstavnike reprezentativnih sindikata da hiljadama radnika, koji čekaju penziju, objasne da li su i zašto gubili vrijeme u razgovorima sa predstavnicima Vlade koji očigledno nijesu namjeravali da usvoje inovirani Zakon o PIO.

Iz USSCG su rekli da su predloženu verziju izmjena Zakona PIO ispregovarali sindikati i to je aktivnost koju vode dvije reprezentativne nacionalne sindikalne centrale, pa je bilo neumjesno bilo kakvo miješanje političkih partija u taj proces.

„Posebno je neprihvatljivo da se političke partije bave unutrašnjim pitanjima sindikata i postavljaju pitanje odgovornosti sindikalnog rukovodstva prema sindikalnom članstvu“, navodi se u saopštenju.

USSCG se, kako se dodaje, nikada nije bavila unutrašnjim pitanjem političkih partija, jer to i nije njihov posao, a svako rukovodstvo pozvano je da odgovara isključivo svom članstvu.

„USSCG dala je poseban doprinos u kreiranju predloženog teksta izmjena Zakona PIO, jer je kroz taj zakon implementirana revidirana rezolucija o nužnosti promjene penzionog sistema koju su usvojili delegati Kongresa USSCG održanog 1. novembra 2017. godine“, navodi se u saopštenju.

Rukovodstvo USSCG u kontinuitetu i sa posebnom posvećenošću prati situaciju oko donošenja izmjena i dopuna Zakona PIO čije usvajanje očekuju do kraja ovogodišnjeg proljećnog zasijedanja Skupštine.

„Za nas je važno da taj zakon bude usvojen u ispregovaranoj formi i da ima retroaktivnu primjenu od 1. januara, na koji način bi ispunili obećanje koje smo dali našem članstvu i ukupnoj javnosti“, rekli su iz Unije.

Rukovodstvo USSCG spremno je da, kako se zaključuje, snosi odgovornost ukoliko zakon u ispregovaranoj verziji ne bude usvojen na proljećnom zasijedanju, ali ne pred političkim partijama već pred svojim članstvom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније