Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 06. 2020. 15:41   >>  15:40

PKCG

Snažna podrška privrede otvaranju granica

Privrednici će snažno podržati Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Vladu u odluci da se što skorije otvore crnogorske granice, saopšteno je sa sjednice Upravnog odbora Privredne komore (PKCG). Poručuju da je korona kriza pokazala neophodnost orjentisanja ekonomije ka proizvodnim djelatnostima, čime bi se umanjila uvozna zavisnost. Pored jačanja domaće proizvodnje, privrednici smatraju neophodnim da se umanji uvozna zavisnost od pojedinih tržišta i da treba ozbiljno razmišljati o formiranju državnih robnih rezervi.

Iz tog udruženja privrednika navode da poslovni sektor poručuje da bi se na taj način značajno pomogao crnogorski turizam u vrijeme glavne sezone, ali i sve privredne djelatnosti koje su na njega oslonjenje.

“Privrednici su iskazali spremnost da podijele odgovornost sa donosiocima odluka po ovom pitanju, kako bi se iskoristilo veliko interesovanje inostranih gostiju za boravak u našoj turističkoj destinaciji”, kazali su iz PKCG.

U vrijeme epidemije bolesti Kovid-19, prema ocjeni Upravnog odbora Komore, donosioci odluka su djelovali efikasno i pravovremeno u clju zaštite zdravlja građana i privrede, te da je sada vrijeme da fokus bude na ekonomiji.

“Korona kriza je pokazala neophodnost orjentisanja ekonomije ka proizvodnim djelatnostima, čime bi se umanjila uvozna zavisnost. Prioritet treba da dobiju razvoj poljoprivrede i prerađivačke industrije, energetika, cirkularna ekonomija i digitalna transformacija, uz nastavak investicionih projekata u turizmu. Pored jačanja domaće proizvodnje, privrednici smatraju neophodnim da se umanji uvozna zavisnost od pojedinih tržišta i da treba ozbiljno razmišljati o formiranju državnih robnih rezervi”, kazali su iz PKCG.

Upravni odbor je zahvalio poslovnom sektoru na solidarnosti, vrijednim donacijama upućenim zdravstvenom sistemu i efikasnom radu koji je doprinio urednoj snabdjevenosti tržišta u izazovnim vremenima.

Na sjednici je iniciran sastanak privrednika sa predstavnicima Države, gdje bi se razmotrili izazovi sa kojima se suočava realni sektor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније