Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda; Objavila: M.M. ]

16. 06. 2020. 07:20 >> 07:18

IZVJEŠTAJ DRI

Zapošljavaju, a ne pitaju uži kabinet Vlade

Državna revizorska institucija je ocijenila da upravljanje ugovorima o djelu, o radu i o privremenim i povremenim poslovima u organima državne uprave nije dovoljno uspješno.

Izvještaj o reviziji uspjeha, koji su sačinili senatori Branislav Radulović i Zoran Jelić sadrži preporuke ministarstvima finansija, unutrašnjih i vanjskih poslova, ekonomije, upravama za nekretnine, za statistiku, Ministarstvu javne uprave – Odjeljenju upravne inspekcije kao i organima državne uprave.

Ocijenjeno je da će realizacija preporuka doprinijeti uspješnijem upravljanju ugovorima i transparentnijem trošenju budžetskog novca. Državni revizori su državnim organima ostavili rok od 30 dana da DRI dostave plan aktivnosti za realizaciju preporuka i dva mjeseca da ih izvijeste o realizaciji.

Nije uspješno

Državna revizija je konstatovala da aktivnosti i praksa planiranja, kontrolni mehanizmi i izvještavanje o efektima realizovanih ugovora organa državne uprave ne osiguravaju uspješno upravljanje njima. I pored najava o optimizaciji javne uprave ispitivanja su pokazala da se u proteklom periodu bilježi rast broja ugovora o djelu i o privremenim i povremenim poslovima i rast utrošenog novca.

- Izvještaji o realizaciji plana optimizacije javne uprave 2018-2020, koje je prezentovalo Ministarstvo javne uprave, ukazuje da organi državne uprave zaključuju ugovore o djelu i o privremenim i povremenim poslovima i bez prethodne saglasnosti užeg kabineta Vlade. Tako su ministarstva, organi u sastavu, javne institucije i ostali organi i nezavisna tijela zaključili 1.260 ugovora o djelu bez saglasnosti Vlade od septembra do decembra 2018. i u 2019. godini od januara do juna - konstatovala je državna revizija.

Iz izvještaja DRI se vidi da je, recimo, za ugovore o djelu za četiri godine od 2016. do 2019. planirano budžetom 22,9 miliona eura, što se rebalansom ili preusmjerenje povećalo na 32,1 miliona, a potrošeno je 31,5 miliona eura. Dostavljeni podaci ukazuju, kako je konstatovano, da plan angažovanja lica za ove tri vrste ugovora postoji kod svega 14,3 odsto organa koji su dostavili odgovore na upitnik.

- Pokazalo se da se planiranje svodi na procjenu potrebnih sredstava za ove ugovore na osnovu izvršenja u prethodnom periodu, dok se novac za ugovore o dopunskom radu ne planira. Zahtjevi za budžetska sredstva, u većini slučajeva, ne sadrže analize, obrazloženja potreba i očekivane efekte angažovanja putem ugovora, tako da Ministarstvo finansija prilikom odobravanja budžeta potrošačkim jedinicama ne posjeduje sve informacije - ocijenila je državna revizija.

U organima državne uprave nije, kako su ocijenili revizori, uspostavljen adekvatan nadzor i kontrola sprovođenja ugovora.

- Nijesu definisana jedinstvena pravila i procedure izbora lica putem ugovora, visine naknade, trajanja ugovora, izvještavanja o obavljenom poslu, potrebnih stručnih kvalifikacija. Nije obezbijeđeno da će se ugovoreni poslovi obaviti na najbolji način i po najboljoj cijeni. Nije obezbijeđeno izvještavanje o efektima realizacije ugovora. Za ugovore o dopunskom radu nijesu, kroz finansijske izvještaje, dostupni podaci o izdacima po tom osnovu. Zato odgovarajuće informacije nijesu dostupne nadležnim institucijama, a samim tim ni javnosti - zaključili su državni revizori.

Preporuke

DRI je zbog svega preporučila za ukupno 42 korisnika budžeta obuhvaćena upitnikom, kao i svim drugim organima državne uprave da donose planove angažovanja lica za ugovore, kojim bi se pored iznosa novca definisale aktivnosti, poslovi, broj izvršilaca i očekivani efekti.

Oni navode koje sve detalje treba da imaju i zahtjevi za budžetski novac, kao i probleme u finansiranju sa kojima su se organi suočavali u prethodnom periodu.

- Prilikom planiranja sredstava za ugovore potrebno je da se svobuhvatnije i detaljnije sagledaju i procijene stvarne potrebe, kako se ne bi vršila brojna preusmjerenja sredstava za isplatu zaključenih ugovora, odnosno da ne zahtijevaju više novca nego što su im stvarne potrebe. Potrebno je da organi državne uprave donesu interna akta o načinu angažovanja, izboru lica, sistemu nadzora i kontrole zaključenih ugovora. Organi državne uprave ne treba da zaključuju ugovore o djelu i ugovore o privremenim i povremenim poslovima za sistematizovana radna mjesta, već da postupaju u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima - navodi se u preporukama DRI.

Oni su takođe preporučili da organi informišu Vladu o problemima sa kojima se suočavaju u radu zbog nemogućnosti zapošljavanja lica na neodređeno i određeno vrijeme, zbog čega su prinuđeni da angažuju lica po ugovorima.

- Potrebno je da se jasno i precizno definišu obaveze uposlenika, kao i ko je dužan za nadzor i kontrolu, prilikom zaključivanja ugovora. Organi ne treba da zaključuju ugovore o privremenim i povremenim poslovima za poslove koji zahtijevaju posebno znanje i stručnost, kao i sa licima koji imaju visoku stručnu spremu, već samo za najjednostavnije poslove, u nivou niskokvalifikovanih. Potrebno je da uspostave sveobuhvatnu evidenciju (bazu podataka) ugovora, da sačinjavaju izvještaje, analize realizovanih ugovora i preduzimaju korektivne mjere. Preporučuje se jedinicama za unutrašnju reviziju da planiraju sistemske revizije upravljanja ugovora - navode revizori u preporukama.

Cilj ove revizije, kako se navodi, je bio da se utvrdi da li organi državne uprave preduzimaju adekvatne mjere u cilju efikasnijeg upravljanja ugovorima o djelu, ugovorima kao i da li organi državne uprave, kao i organ zadužen za inspekcijski nadzor vrše odgovarajući nadzor i kontrolu ovih ugovora.

DRI je preporučila Ministarstvu finansija da, za poslove za koje postoje sistematizovana radna mjesta, ne daje saglasnosti za angažovanje lica po ugovoru o djelu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

MF da ne daje saglasnost za sistematizovane poslove

- Ministarstvo finansija pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet države i budžete opština da propiše na kojim računima će se evidentirati izdaci po osnovu ugovora o dopunskom radu i o privremenim i povremenim poslovima. Prilikom razmatranja zahtjeva za dodjelu budžetskih sredstava prilikom pripreme nacrta godišnjeg zakona o budžetu Ministarstvo finansija da detaljnije analizira obrazloženja potrošačkih jedinica i procijenjene izdatke po osnovu ovih ugovora, kako se tokom godine ne bi vršila brojna preusmjerenja sredstava - preporučili su iz DRI.

Preispitati „dodatni rad“

Ministarstvu javne uprave, odnosno Odjeljenju upravne inspekcije državni revizori su preporučili da preispita institut ,,dodatni rad“ u Zakonu o državnim službenicima i namještenicima imajući u vidu da Zakon o radu, kao sistemski zakon u oblasti radnih odnosa, reguliše taj rad koji se kao takav bez prethodne saglasnosti može obavljati kod istog ili drugog poslodavaca.

To, kako se navodi, nije slučaj sa ,,dodatnim radom“ za koji je potrebna prethodna saglasnost poslodavca i ne može se obavljati kod istog. Ovom ministarstvu je preporučeno da ojača upravnu inspekciju, da planiraju redovne inspekcijske nadzore ovih ugovora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније