Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: R.B. ]

15. 06. 2020. 15:34   >>  19:56 4

ODBOR

Podržali rebalans i odluke o zaduživanju

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet većinom glasova podržao je prijedlog rebalansa i odluke o zaduživanju države zbog epidemije koronavirusa. Poslanike je najviše interesovalo na čemu Vlada bazira procjene da će prihodi od turizma ove godine biti niži za 40 posto. Ministar finasija Darko Radunović kazao je da su u pitanju samo projekcije i da u ovom trenutku ne bi bilo ozbiljno tvrditi da će se one i ostvariti.

Državnoj kasi, prema sadašnjim procjenama, nedostajeće gotovo 900 miliona eura. Tu je ukalkulisan manji prihodi od investicija, ali i gubitak od 450 miliona u turizmu. Članove Odbora najviše su interesovale prognoze za turističku privredu.

"Na bazi kojih inputa je ministarstvo u rebalansu zaključilo da će prihodi od turizma da osciliraju naniže za 40 odsto", kazao je Raško Konjević (SDP).

"Dolazimo do toga da će pad BDP-a samo po osnovu neostvarenih prihoda u turizmu biti devet odsto, a onda vlada hoće da nas ubijedi da će pad biti šest odsto", rekao je Milutin Đukanović (DF).

"Projekcije su projekcije i u ovom trenutku nije moguće tvrdo garantovati da će to tako biti.Ja ne bi mogao vama reći da ja garntujem da će ovo ovako da bude. Ja bi bio neozbiljan čovjek ako bi to uradio", poručio je ministar finansija Darko Radunović.

Poslanici su saglasni da bi teret krize trebalo jednako da podnesu svi,a da se posebno vodi računa o socijalno ugroženima i penzionerima.

"Mene interesuje odakle ćemo to finansirati posebno za penzije koje se finasiraju iz doprinosa.A doprinosi za pio su po rebalansu smanjeni 40 miliona", kazao je Bori Mugoša (SD).

"Biću zadovoljan ako mi uspijemo do kraja godine da zadržimo ovaj fond zarada i isplata, biću zadovoljan ,a to ćemo sigurno moći da isplaćujemo socijalna davanja i penzije. U predloženom rebalansu nema Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju koji se prema najavama trebao naći u sazivu sadašnje Skupštine. ", naveo je Radunović.

Ministar je objasnio i zašto:

"To nije realno da razgovaramo o tome da povećamo fisklani uticaj na budžet."

Ministar je saopštio i da je treći paket mjera još u pripremi i poručio da u uslovima ekonomske neizvjesnosti nije lako prognozirati da li će prva dionica autoputa biti završena do polovine naredne godine.

Prilog: Biljana Rovčanin

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније