Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

14. 06. 2020. 08:09 >> 08:08
4

SEKULIĆ TVRDI

Korona nije ugrozila stabilnost ekonomskog sistema

Kriza nastala usljed epidemije novim korona virusom nije ugrozila stabilnost crnogorskog ekonomskog sistema, smatra ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je u intervjuu Pobjedi saopštila da je odgovor Vlade kroz prva dva paketa mjera doprinio tome da se negativne ekonomske posljedice, u ovoj fazi svedu na minimum.

Sekulić je poručila da će jačanje domaće proizvodnje nastaviti da bude u fokusu Vlade, kroz poseban set mjera.

"Ekonomska kriza prouzrokovana epidemijom novog korona virusa pokazala je da neke od već ranije preduzetih aktivnosti moramo intenzivirati. Tu prije svega mislim da programe podrške privredi i unapređenju konkurentnosti naših preduzeća kako na našem, tako i na međunarodnom tržištu. Implementaciju već započetih programa podrške privredi ćemo još intenzivnije nastaviti i u narednom periodu, a omogućićemo i nastavak velikih kapitalnih i infrastrukturnih projekata, uz poseban akcenat na domaću proizvodnju", rekla je ona.

Ministarka ne smatra da je kriza zbog korona virusa ugrozila stabilnost crnogorskog ekonomskog sistema.

"Smatram da je naš odgovor kroz prva dva paketa mjera doprinio tome da se negativne ekonomske posljedice, u ovoj fazi, svedu na minimum, kako kroz odlaganje obaveza od strane preduzeća prema državi i bankama, tako i kroz subvencije. Podsjetiću da implementacija trećeg paketa mjera tek predstoji, a on će biti sanaciono-razvojnog karaktera, čime ćemo ne samo ublažiti negativne posljedice, već i ojačati temelje za dalji ekonomski rast i razvoj naše zemlje", istakla je Sekulić.

Jačanje domaće proizvodnje u prethodnom periodu bilo je, kako je rekla, "u fokusu naših politika i nastaviće da bude".

Domaćom proizvodnjom, kako je istakla, "smanjićemo uvoz i potencijalno povećati izvoz".

"Intenzivno ćemo raditi na jačanju domaće proizvodnje kroz poseban set mjera. Crna Gora nije jedina zemlja koja je svoj razvoj bazirala na turizmu. Situacija u kojoj smo se našli nam je pokazala da to nije dovoljno i da se moramo okrenuti više drugim djelatnostima. Sada smo odlučni da dodatno unaprijedimo sektor poljoprivrede, proizvodnje i da se okrenemo sopstvenim resursima. Na taj način ćemo manje biti zavisni od drugih i iz sopstvenih rezervi obezbjeđivati veliki dio onoga što nam je potrebno. Vlada je kroz dva paketa mjera pomogla privredi i ostalim sektorima da lakše prebrode krizu, a sada ostaje da uložimo sve napore da iz ove sezone izvučemo maksimum", kazala je Sekulić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније