Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business; Objavila: M.M. ]

12. 06. 2020. 07:30 >> 08:05
1

PU

Ukinuli rješenje o reprogramu duga SSCG

Poreska uprava (PU) ukinula je rješenje o reprogramu duga Savezu sindikata (SSCG) i započela proceduru prinudne naplate kroz blokadu računa. Iz te institucije su u izjavi za Dan kazali da je pokrenut i postupak obezbjeđivanja poreskog potraživanja unovčavanjem, odnosno prodajom, založene imovine.

Iz PU su kazali da ukupne dospjele, a neplaćene obaveze poreskog obveznika SSCG iznose 371,7 hiljada eura, i one obuhvataju obaveze dospjele kroz reprogram poreskog potraživanja, kao i tekuće poreske obaveze.

“Poreskom obvezniku SSCG ukinuto je rješenje o reprogramu poreskog potraživanja imajući u vidu da isti nije izmirio jednokratnu uplatu u iznosu od deset odsto osnovnog poreskog duga u zakonom predviđenom roku. U nastojanju da se naplati poreska obaveza, PU je kod predmetnog obveznika shodno Zakonu o poreskoj administraciji već preduzela mjeru prinud ne naplate iz novčanih sredstava, odnosno blokadu žiro računa, te obezbjeđivanja poreskog potraživanja putem uspostavljanja založnog prava nad imovinom dužnika na iznos od 224 hiljade EUR”, saopštili su Danu iz PU.

PU će nastojati da pitanje poreskog duga ovog obveznika riješi primjenom svih dostupnih zakonom propisanih mjera naplate vezanih za imovinu koju obveznik posjeduje.

Zakon o reprogramu poreskog potraživanja predviđa da poreski organ ukida rješenje o reprogramu poreskog potraživanja, ako poreski obveznik ne uplati jednokratnu uplatu, ne uplati tri mjesečne rate u skladu sa rješenjem o reprogramu poreskog potraživanja, te ukoliko kasni više od 30 dana sa plaćanjem tekuće obaveze po osnovu javnih prihoda.

Probleme s poreskim dugom ima i preduzeće čiji je osnivač SSCG, a u pitanju je Crnogorski fond za stambeno-solidarnu izgradnju.

Osim Saveza, osnivači Fonda su Vlada i Unija poslodavaca (UPCG). Iako je u sindikalnim krugovima postojala priča da je i njimaukinuto rješenje o reprogramu, u PU kažu da to nije istina.

Fond je reprogramirao poreske obaveze shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja sa iznosom osnovnog duga od 1,5 miliona EUR i isti uredno plaća dospjele obaveze po osnovu reprograma.

PU kod poreskog obveznika Crnogorski fond za stembeno-solidarnu izgradnju nije pokrenula proceduru za uvođenje stečaja, imajući u vidu da se ovoj mjeri pristupa tek ukoliko ostali mehanizmi ne rezultiraju naplatom duga.

Takođe, Uprava nije obaviještena da je proceduru predlaganja stečaja kod predmetnog obveznika pokrenuo neki drugi povjerilac.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније