Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Radio CG, Objavila: J.B.Č. ]

11. 06. 2020. 13:10 >> 13:09

ZARUBICA

Vlada uskoro o Zakonu o PIO

Sjednica Socijalnog savjeta biće održana 19.juna. Na dnevnom redu Izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. To je za Radio Crne Gore najavio generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica. Kako kaže, prema sadašnjim procjenama prijedlog tog akta bi po ubrzanoj proceduru trebao da se razmotri i usvoji u Vladi, a zatim i Parlamentu.

Prema ranijim najavama Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji su socijalni partneri ispregovarali još prošle godine, trebao je biti na snazi početkom ove. U Savez sindikata kažu da zastoj nastupio zbog virusa korona, ali da će biti razmatren inovirani zakon na sjednici Socijalnog savjeta, koja je zakazana za drugu polovinu ovog mjeseca.

"Ponovo smo aktuelizovali tu priču i zakazana je sjednica Socijalniog savjeta za 19.jun na čijem će dnevnom redu biti i taj prijedlog izmjena i dopuna zakona", naveo je Zarubica.

Ranije, podsjeća Zarubica, održane su dvije sjednice Predsjedništva sa kojih je upućen zahtjev premijeru Dušku Markoviću da se inovirani zakon što prije nađe na sjednici Vlade, ali i pred poslanicima.

"Nadam se da ćemo prije ove sjednice imati razgovor sa premijerom i nadam se da će tokom zasijedanja Parlamenta raspravljati i o predloženim izmjenama Zakona PIO, koji već dugo čeka na usvajanje", optimista je Zarubica.

On je napomenuo da će se Zakon primjenjivati retroaktivno, od 1.januara, pa će svima koji su stekli uslov na početku 2020-te otići u penziju po inoviranom zakonu. Ključne novine u tom aktu, podsjetio je generalni sekretar Saveza sindikata, su da se iz ukupnog staža eliminiše četvrtina ili 10 najnepovoljnijih godina. Takođe, predviđa povećanje minimalne penzije na 145 eura, ali i starosnu granicu za žene 64, a za muškarce 66 godina.

Radio Crne Gore, Biljana Radosavović

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније