Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 06. 2020. 09:02 >> 09:21

U MAJU

Naplaćeno 78,8 miliona, 9 % manje nego lani

Poreska uprava je tokom maja 2020. godine ostvarila bruto naplatu od 78.833.543,99 eura, što je za 8 miliona eura (9%) manje nego u istom periodu prošle godine. Od početka godine naplaćeno je 429.616.561 euro.

Pad naplate iz Poreske uprave vide kao posljedicu ekonomske krize nastale pandemijom zarazne bolesti Kovid19.

"Najznačajnije smanjenje naplate zabilježeno je kod poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, i to od oko 6 i po miliona eura u odnosu na prošlu godinu", kazali su iz Poreske uprave.

S druge strane, kako dodaju, naplata poreza na dodatu vrijednost i dalje bilježi trend rasta u odnosu na ostvarenje iz prošle godine.

"Tokom maja po tom osnovu naplaćen je bruto iznos od 19.772.513,83€, milion i po eura (8,5%) više nego u maju 2019. godine", kazali su.

Upoređujući ostvarenje naplate u aprilu i maju, kada veliki broj privrednika nije poslovao ili je poslovao u ograničenim uslovima i kapacitetima, iz Poreske uprave naglašavaju da je u maju ostvarena naplata za 10 miliona eura iznad ostvarenja iz aprila. Takođe, dodaju, naplata poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, kod kojih je zabilježen najdrastičniji pad naplate, tokom maja bila je za 10 miliona eura iznad ostvarenja po ovom osnovu u aprilu.

"Navedeni podaci rezultat su Vladinog programa za podršku privredi u vidu subvencioniranja dijela bruto zarada zaposlenima, kroz koji je tokom maja u državni budžet uplaćen iznos od preko 6 miliona eura po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kao i stabilizacije epidemiloške situacije u drugoj polovini mjeseca maja", navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da je od početka 2020. godine ukupna bruto naplata iznosila 429.616.561,49€, što je 14 miliona eura (3%) manje nego u istom periodu 2019. godine, ali i 29 miliona eura (7%) više nego u 2018. godini.

"Imajući u vidu da su se okončanjem epidemije stekli uslovi za stabilizaciju crnogorskog tržišta i početak ljetnje turističke sezone, kao i da je Vladin treći paket mjera naročito usmjeren na podršku razvoju privrede, Poreska uprava očekuje da će isto imati pozitivan odraz na ostvarenje naplate u narednom periodu, te da će aktivnosti na praćenju turističke sezone rezultirati visokim stepenom poštovanja poreskih propisa od strane privrednika", zaključuju iz Poreske uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније