Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

05. 06. 2020. 10:51 >> 10:49
3

GOLUBOVIĆ-GRANDEL

Povećati investicije iz Slovačke

Prostora za produbljenje ekonomske saradnje Crne Gore i Slovačke ima, posebno u oblasti turizma, energetike, poljoprivrede i prehrambene industrije. Posebna je mogućnost uspostavljanja saradnje slovačkih privrednika sa Uniprom KAP-om koji gradi fabriku aluminijskih trupaca, kao i sa crnogorskim biznis zonama i Slobodnom zonom Bar, istakao je predsjednik Privredne komore CG Vlastimir Golubović na sastanku sa ambasadorom Slovačke Borisom Grandelom.

Golubović je, kako se ističe u saopštenju Privredne komore, ocijenio da je ekonomske odnose potrebno podići na viši nivo, čemu u prilog govore relativno mala vrijednost robne razmjene ostvarene u 2019. godini i skromne investicije iz Slovačke od obnove nezavisnosti Crne Gore.

Preporučio je slovačkim privrednicima da prate pozive za realizaciju kapitalnih projekata u navedenim sektorima i razmotre mogućnost učešća u njima.

"Posebno prepoznajem mogućnost uspostavljanja saradnje slovačkih privrednika sa Uniprom KAP-om koji gradi fabriku aluminijskih trupaca. Trupci se koriste kao sirovina u autoindustriji koja je u Slovačkoj
veoma razvijena", kazao je Golubović.

Pozvao je slovačke investitore da se uvjere u povoljnosti za ulaganje i poslovanje koje pružaju crnogorske biznis zone i Slobodna zona Bar, kao i Program ekonomskog državljanstva.

Tokom sastanka je bilo riječi i o mogućnosti organizovanja foruma privrednika dvije države. Golubović je predložio da se takav bilateralni skup organizuje krajem godine u Crnoj Gori. Smatra da se privrednici mogu susresti i na multilateralnom forumu Višegradske grupe i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Golubović je naglasio da su politički odnosi dvije države veoma dobri, zahvalivši ambasadoru na podršci Slovačke integracionim procesima naše države u EU.

"Crna Gora ima punu podršku Slovačke na putu ka Evropskoj uniji i spremni smo da i dalje prenosimo naše bogato iskustvo u integracionim procesima", rekao je ambasador.

Gandel je podsjetio da je 2018. godine održana Mještovita komisija dvije države u Slovačkoj Republici, te da treba razmišljati o organizaciji novog zasijedanja u Crnoj Gori, nakon izbora planiranih za jesen.

Istakao je želju Slovačke da razvija kvalitetne ekonomske relacije sa Crnom Gorom, te da su njeni privrednici zainteresovani za mogućnosti plasmana roba i investicija, kao i uspostavljanja partnerstava sa
kolegama iz naše zemlje na zajedničkim projektima.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније