Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

02. 06. 2020. 13:12 >> 13:11
2

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Prodavci očekuju pad cijena nekretnina do 10%

Prodavci nekretnina u Crnoj Gori, usljed uticaja pandemije koronavirusa, očekuju prosječni pad cijena nepokretnosti do deset odsto, a potencijalni kupci između 20 i 30 odsto, pokazalo je istraživanje crnogorske agencije za nekretnine Montenegro Prospects.

Obimna anketa o uticaju pandemije koronavirusa na tržište nekretnina u Crnoj Gori pokazala je da se stabilizacija tržišta očekuje za godinu do dvije.

“Očekivanja o kretanju cijena sezonskog izdavanja nekretnina su veoma različita. Anketirani, njih oko 30 odsto, misli da će ostati na istom nivou, 30 odsto smatra da će prosječan iznos rente pasti između 20 i 30 odsto, dok 20 odsto misli da će pasti između 30 i 50 odsto”, navodi se u saopštenju Montenegro Prospects-a.

Anketa je obuhvatila više od 1,5 hiljada prodavaca i potencijalnih kupaca, najvećim brojem iz Zapadne Evrope, Rusije i regiona.

Oni smatraju da će se navike kupaca mjenjati u određenim smjerovima.

“Kupovaće se više nekretnine koje imaju dvorište i one u zemljama sa razvijenim sistemom zdravstvene zaštite. Nekretnine će se manje kupovati u inostranstvu, a više na domaćem tržištu”, dodaje se u saopštenju.

Anketirani su saopštili da će se više kupovati nekretnine u područjima sa manjom gustinom naseljenosti.

Takođe, ukoliko cijene budu padale, kupci ce htjeti da kupe veće površine, ali neće smanjivati budžete.

“Rentni potencijal i lakoća održavanja nekretnine će postati više značajni, dok će strani kupci više targetirati manja i fleksibilnija tržišta, kao što je Crna Gora”, navodi se u saopštenju.

Anketa je pokazala i da će Crna Gora biti konkurentnija s obzirom da se dobro izborila sa pandemijom koronavirusa.

“Upečatljiva je razlika između očekivanja kupaca i prodavaca što se tiča kretanja cijena, ili, što bi narod rekao, uvek je skupo onome ko kupuje, a jeftino onome ko prodaje. Takođe, ruralne i nekretnine u prigradskim naseljima će postati popularnije nego što je do sada bio slučaj”, dodaje se u saopštenju.

Anketa je pokazala da bi bilo logično očekivati pad kod prodaja nekretnina strancima.

Agencija Montenegro Prospect posluje već 14 godina na crnogorskom tržištu nekretnina.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније