Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

02. 06. 2020. 06:49   >>  16:57 2

PODACI CENTRALNE BANKE

Crna Gora ima 62 milionera

U Crnoj Gori, po posljednjim podacima, ima 62 milionera građanina koji na računima u ovdašnjim bankama imaju milion i više eura. To je Pobjedi rečeno iz Centralne banke.

"Prema mjesečnim podacima koje su banke dostavile Centralnoj banci na 30. april tekuće godine, u Crnoj Gori ima 62 fizička lica koji imaju depozitu iznosu milion i više eura. Broj fizičkih lica koji imaju depozit u iznosu milion i više eura je manji za četiri u odnosu na kraj prošle godine", pokazuju podaci Centralne banke.

Najveći depozit fizičkog lica iznosi 10,6 miliona eura.

Zakon sprečava da se saopšti podatak koja osoba ima najdeblji konto u banci, ali su iz Centralne banke kazali da građanin nije naš državljanin, već stranac nerezident.

Najviše je građana koji na računu imaju od jedan do pet miliona njih 58. Troje ima depozit od pet do 10 miliona, a jedno 10 do 20 miliona.

HRONOLOGIJA

Podsjetimo da je na kraju prošle godine bilo 66 milionera, a najveći depozit fizičkog lica iznosio je 17,9 miliona eura. Ni tada se nije radilo o crnogorskom državljaninu nego strancu. I tada je bilo najviše onih koji imaju od milion do pet miliona 63 fizička lica.

Dva fizička lica imala su depozit od 5 do 10 miliona, a jedno od 10 do 20 miliona.

U septembru takođe prošle godine depozit veći od milion eura u Crnoj Gori imao je 71 građanin. Najveći iznos depozita pojedinaca tada je iznosio 31,9 miliona..

Devet mjeseci ranije imali smo 77 građana koji su na računima u domaćim bankama imali više od milion eura. Najdeblji račun tada je imao građanin na čijem kontu je bilo 50,3 miliona eura.

Ovaj konto tada nije bio vlasništvo stranca nego domaćeg građanina. Tada je depozit u banci u iznosu od milion do pet miliona eura imalo 73 građanina. Jedan građanin od pet do 10 miliona eura, a tri od 10 miliona eura i više.

Napočetku 2018. imali smo 64 milionera, a u oktobru 2017. bilo je 48 milionera a najbogatiji među njima je jedan koji je imao 38,5 miliona eura. Na početku 2017. imali smo 54 milionera a najveći depozit jednog građanina bio je 13,7 miliona eura. Na kraju 2016. bilo je 54 milionera a najveći pojedinačni depozit građana u bankarskom sistemu iznosi 13,7 miliona eura. Podsjetimo da posljednji podaci Centralne banke pokazuju da su ukupni depoziti u martu iznosili su 3,36 milijardi eura. Ukupni depoziti stanovništva na kraju marta iznosili su 1,25 milijardi, što je 3,5 odsto manje nego u februaru. Oročeni su činili 40,2 odsto, a oni po viđenju 59,7 odsto. Ukupni krediti su bili 2,9 milijardi eura.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније