Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.Mi.

20. 05. 2020. 17:09   >>  17:06

AMCHAM MONTENEGRO

Otvaranje granica u junu, raste optimizam za narednu godinu

Postepeno otvaranje granica za turiste može se očekivati u junu. Iako je izvjestan pad prihoda od turističke sezone u ovoj godini, optimizam za narednu ipak postoji, poručeno je na virtuelnom događaju pod nazivom „Hosting international tourists – when and how“, koji su danas organizovale Američke privredne komore Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Grčke.

Govornici su bili: Crna Gora - Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu turizma i održivog razvoja i Kai Dieckmann, izvršni direktor hotela Regent, Porto Montenegro, Slovenija - Simon Zajc, državni sekretar u Ministarstvu za ekonomski razvoj i tehnologiju, Gregor Jamnik, generalni direktor, Best Western, predsjednik Udruženja hotela Slovenije i član Nacionalnog odbora, Grčka: Panagiota Dionysopoulou, generalni direktor za turističku politiku, Ministarstvo turizma, Stephanos Theodoridis, predsjednik Odbora za turizam AmCham-a i generalni direktor, TEMES i Hrvatska - Josip Bilaver, državni tajnik, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Josipa Jutt Ferlan, generalna direktorica klastera, Hilton Hotels Zagreb.

Pad prihoda u sektoru turizma državni predstavnici očekuju da će iznositi do 40 odsto, dok predstavnici biznis sektora smatraju da pad može biti i do 60 odsto.

Bolje rezultate, uvjeravaju sagovornici, možemo očekivati 2021. Sve zemlje, učesnice panela, imale su odličnu turističku sezonu lani, pa se nadaju da će takvi prihodi, ako ne i veći, moći da se ostvare u 2022. godini.

Predstavnici Slovenije smatraju, pak, da će im biti potrebno od tri do pet godina da ponove taj uspjeh.

Na događaju su predstavljeni finansijski paketi mjera koje su zemlje donijele kako bi se ublažile posljedice pandemije virusa Kovid 19 na ekonomsko stanje, sačuvala radna mjesta, te obezbijedila pomoć privrednicima. U tom kontekstu, Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu turizma, najavio je donošenje novog seta mjera, odnosno trećeg paketa, koji će Vlada Crne Gore predstaviti naredne sedmice.

Učesnici su saglasni da je neophodna tijesnija saradnja regiona i razmjena iskustava i informacija, jer je to jedini način da se uhvate u koštac sa pandemijom i zajedničkim snagama postanu bezbjedna turistička destinacija. Iako će se dosta zemalja oslanjati na domaći turizam, on ipak nije dovoljan da obezbijedi rast i razvoj turizma, ocjenjuju sagovornici.

''Sve strategije koje su izvršne vlasti donosile do sad pokazale su se veoma učinkovitim, ali, okolnosti izazvane pandemijom su izuzetno fluidne i zahtijevaju da se nadležne službe konstantno adaptiraju novim uslovima'', zaključeno je na sastanku.

Predstavnici biznis sektora su kazali da čekaju zvanične instrukcije od izvršnih vlasti, naročito zdravstvenih institucija, u vidu konačnih procedura, tj. neophodnih higijenskih uslova i postupaka, naročito u svijetlu najave otvaranja granica.

Očekuju manji broj turista ove godine, pa će samim tim, biti lakše ispoštovati sve neophodne korake.

Trenutno rade na digitalizaciji usluga kojih nude u što većoj mjeri, kako bi se ispunila očekivanja turista, u vidu obezbijeđivanja svih zdravstvenih standarda i protokola, ali i zaštitili sami zaposleni koji će usluge izvršavati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније