Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

20. 05. 2020. 08:07   >>  08:06

OPŠTINA TIVAT

Odgodiće naplatu poreza, umanjiti članarinu TO za 50%

Finansijski sistem Opštine Tivat je uravnotežen, ostvarenje budžeta u realnim, očekivanim okvirima što znači da Tivat nastavlja uspješno da se suočava sa svim posljedicama svjetske pandemije koronavirusa, saopštio je predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac, uoči današnje, 34. redovne sjednice Skupštine opštine.

 

Na dnevnom redu, pored ostalog, naći će se i Informacija o radu Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje i epidemiološkoj situaciji, ali i Odluka o donošenju mjera za podršku privredi i građanima u opštini Tivat.

„Dakle, najteži period - borba sa korona virusom je uspješno završen i ušli smo u etapu suočavanja sa ekonomskim posljedicama pandemije, fazu u kojoj su sada svi ekonomski sistemi u svijetu“, kazao je on.

Mjere podrške privredi i građanima koje je predložila Opština Tivat predstavljaju samo prvi set, koje će u predstojećem periodu biti promišljeno primjenjivane, unapređivane i implementirane, u saradnji sa privrednicima, preduzetnicima i svim predstavnicima privrede Tivta.

“Pored ostalog, Odjeljenje za lokalne javne prihode će za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad bio zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja Crne Gore, odložiti plaćanje poreske obaveze za period od 90 dana. Takođe, biće omogućeno odlaganje plaćanja poreza na nepokretnosti za tekuću godinu na način da se plaćanje prve rate odlaže do 31.08.2020. godine, a druge rate do 30.11.2020. godine”, navodi se u saopštenju.

Uz to, poreski obveznici se oslobađaju plaćanja poreza na nepokretnosti za 2020. godinu za zemljište koje je registrovano za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, a taxi udruženja i preduzetnici se oslobađaju plaćanja naknada za licencu za period od 19. marta do 31.decembra.

“Umanjuje se obaveza plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji opštine Tivat za 2020. godinu u iznosu od 50 odsto. Oslobađaju se od plaćanja lokalne komunalne takse privredni subjekti za prvih šest mjeseci 2020. godine”, objašnjava Kusaovac.

 Takođe, oslobađaju se plaćanja zakupnine zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Opštine Tivat, u djelatnostima čiji je rad zabranjen tokom epidemije.

„Obavezali smo upravne i odbore direktora u privrednim društvima čiji je osnivač opština kao i savjete javnih ustanova da donesu svoje programe mjera ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije i da ih do 27.05.2020. godine, dostave Skupštini Opštine Tivat“, dodao je predsjednik Kusovac.

Posebnom Odlukom biće predloženo izvođenje građevinskih radova tokom ljetnje turističke sezone 2020. godine u cilju što kvalitetnije naplate komunalija.

„To su smo neke od predviđenih mjera koje ćemo primijeti kako bi se posljedice svjetske pandemije što manje osjetile u Tivtu. Opština planira i značajne mjere uštede kroz smanjenje troškova materijala, usluga i drugih rashoda Opštine, što će u predstojećem periodu biti predstavljeno građanima“, najavio je on.

U toku trajanja mjera za sprečavanje i suzbijanje novog korona virusa, kapitalni troškovi su svedeni na troškove za realizaciju glavnih i započetih  projekata od izuzetne važnosti, a to su završavanje izgradnje kružnih tokova, prev faze šetališa Belani, izgradnja sportskih terena Donja Lastva, te sanacija lokalnih puteva čiji izvor finansiranja su sopstveni prihodi.

Dakle,  Opština Tivat posluje potpuno stabilno. Imajućí u vidu sve okolnosti, finansijski sistem je uravnotežen, a ostvarenje budžeta u realnim, očekivanim okvirima“, istakao je predsjednik.

Na dan  11. maja stanje novčanih sredstava na žiro računu Opštine Tivat iznosilo je 890 hiljada eura. Na isti dan prethodne godine stanje novčanih sredstava na žiro računu Opštine Tivat bilo je 1,1 miliona eura.

Razlika u odnosu na prethodnu godinu u iznosu od 299 hiljada je, kakko kaže on posljedica krize prouzrokovane virusom kovid-19, i predstavlja umanjenje od oko 25 odsto.

„Očekivano, ali je i predviđeno našim mjerama rasterećenja privrede i građana, najznačajnije umanjenje prihoda je u dijelu naplate poreza na nepokretnosti i dohodak fizičkih lica, kao i na promet nepokretnosti. Dakle, ostvarenje budžeta je dobro, redovno se izmiruju obaveze i realizuju kapitalni projekti a u junu se očekuje prihod po osnovu dobiti preduzeća čiji je osnovač Opština Tivat“, zaključio je Kusovac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније