Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.Mi. [ Mina ]

19. 05. 2020. 16:35   >>  16:49 2

MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA

U Crnu Goru se vratila 264 pomorca

U svijetu plovi oko 625 crnogorskih pomoraca i članova posada kruzera, od čega se u Crnu Goru specijalnim letovima ili u svojoj režiji, alternativnim rutama, do sada vratilo njih 264, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

“Prema procjenama, u vodama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je oko 450 crnogorskih državljana, od kojih je između 200 i 250 iskazalo interesovanje za povratak u Crnu Goru. Ostali rade po ugovorima ili spadaju u kategoriju 'essential staff' i ne mogu da napuste brodove u datim okolnostima”, navodi se u saopštenju.

Do sada se 20 crnogorskih državljana vratilo u Crnu Goru iz SAD-a.

“Oko 115 naših državljana već je na putu ka Crnoj Gori. Oni se vraćaju brodovima kompanija za koje rade preko Atlantika ili koristeći trenutno prohodne avio rute Madrid – Sofija – Crna Gora ili London – Frankfurt – Zagreb – Dubrovnik”, precizirali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su kazali da su pomorcima uvijek poklanjali veliku pažnju, a naročito pojavom pandemije koronavirusa koja je prijetila blokadi granica i onemogućavanju odlaska crnogorskih pomoraca na brodove, što je za posljedicu moglo imati zauzimanje njihovih pozicija posadom iz drugih zemalja.

„Ministarstvo je, podstaknuto preporukama Međunarodne pomorske organizacije, 20. marta donijelo odluku o mogućnosti produženja važenja pomorskih ovlašćenja, uvjerenja o ljekarskom pregledu i mogućnosti produženja ugovora o zaposljenju crnogorskih pomoraca na stranim brodovima“, navodi se u saopštenju.

To je, kako su objasnili, bila i prva, blagovremena reakcija kao odgovor prvom udaru negativnih posljedica koronavirusa na zapošljavanje crnogorskih pomoraca.

Ministarstvo se, kako su dodali, nakon te brze reakcije nije zaustavilo, već je 10. aprila uputilo molbu Delegaciji Evropske unije (EU) u Crnoj Gori i Transportnoj zajednici koju čine zemlje EU i šest zemalja Zapadnog Balkana, da omoguće transportni koridor za crnogorske pomorce kroz zemlje EU.

„Prvi ukrcaji naših pomoraca su počeli 24. aprila, odobrenim koridorom preko graničnih prelaza Debeli brijeg, Dubrovnik, Neum i Ploče na autocestu A1 do zagrebačkog aerodroma "Franjo Tuđman" i dalje preko evropskih aerodroma u Frankfurtu, Amsterdamu, Berlinu, Briselu i Rimu“, podsjetili su iz Ministarstva.

Danas, 26 dana od uspostavljanja koridora, resorno Ministarstvo je u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i resornim ambasadama u zemljama EU, SAD-a i Velike Britanije obezbijedilo tranzit odobrenim koridorima za ukrcaj 97 i iskrcaj 131 crnogorskog pomorca u zemlje EU, Azije i Amerike.

„Pomorcima koji su se u predhodnom periodu iskrcali sa brodova odobren je ulazak u Crnu Goru odmah nakon njihovog dolaska na Debeli brijeg, a transport odatle do smještaja u karantinu i prevoz iz karantina do kuće obezbijedio je Operativni štab za prihvat crnogorskih državljana“, rekli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su dodali da je za pomorce i njihove agente korisna informacija je da test na COVID-19 nije uslov za tranzit pomorca do luke ukrcaja, te da jedini zahtjev za testiranje može doći od kompanije na kojoj pomorac plovi.

„Takvih zahtjeva je za sada bilo izuzetno malo, a ako se i javi takav zahtjev Ministarstvo će u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravljem problem rješavati u vrlo kratkom roku“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli i da se posebno bave i iskrcajem crnogorskih pomoraca sa kruzera.

„Ti brodovi su se u doba velike opasnosti od širenja zarazne bolesti našli u lukama Sjeverne i Južne Amerike i zbog preventivnih mjera država domaćina posada je morala ostati na brodovima već duži vremenski period“, kazali su iz Ministarstva.

Resorno Ministarstvo u dnevnoj komunikaciji sa Ministarstvom vanjskih poslova intezivno radi i pruža logistiku pomorcima i njihovim kompanijama da pronađu način njihovog povratka u Crnu Goru.

„Jedan od načina povratka je i mogućnost dovođenja broda do luke Bar u kojoj bi se naši pomorci iskrcali direktno bez obezbjeđivanja avionskih karata i drugih vidova transporta sa dalekih destinacija, a kruzeru pruženo utočište u nekoj od luka Crne Gore do ponovnog pokretanja kruzing turizma na svjetskom nivou“, objasnili su iz Ministarstva.

O ovoj mogućnosti obaviješteni su svi pomorski agenti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније