Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.Mi

13. 05. 2020. 17:30   >>  17:29

UPRAVA CARINA

Prihodovali 12 miliona više nego prošle godine

Uprava carina postigla je dobar trend naplate prihoda, čime je ostvaren rast od 12 miliona eura, odnosno 7,7 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Jelena Đukić iz Uprave carina za agenciju Infobiro Montenegro je kazala da je ostvarenom naplatom u prvom kvartalu premašen plan prihoda za 9 miliona eura tj. 5,8 odsto.

"Imajući u vidu pojavu epidemije novog korona virusa i smanjenje privredne aktivnosti i mjere kojima je ograničen ili potpuno obustavljen rad većeg broja privrednih subjekata, u aprilu je naplaćeno 47,4 miliona eura, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 34 odsto", kazala je Đukić.

Prema strukturi naplaćenih prihoda, u aprilu naplata PDV-a pri uvozu iznosi 30 miliona i niža je za 40 odsto, čemu je u značajnoj mjeri doprinio pad prometa nafte i naftnih derivata.

"Međutim, zabilježena je dobra naplata akcize, u iznosu od 15 miliona eura, usljed značajanog rasta naplate akcize na duvanske proizvode koja je veća za 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a takav trend je nastvljen i u maj", istakla je Đukić.

Ona je podsjetila da je Vlada Crne Gore u okviru drugog paketa mjera podrške privredi i građanima, donijela Uredbu o odlaganju naplate carine i poreza na dodatu vrijednost nastalih prilikom uvoza proizvoda.

"Ovom Uredbom omogućeno je produženje roka plaćanja carinskog duga sa 30 na 60 dana, koji dospijeva za plaćanje u aprilu i maju, a koji je obezbijeđen bankarskim garancijama, carinskim obveznicima kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti usljed epidemije", dodala je Đukić.

U uslovima aktuelne krize, preduzeto je više mjera na pojednostavljenju i ubrzanju procedura na granici, kako bi se ubrzao protok robe i izbjegli svi nepotrebni zastoji i fizički kontakti.

"Uprava carina je uspješno implementirala regionalni projekat CEFTA Zelenih koridora. Projekat je iniciran i koordiniran od strane CEFTA Sekretarijata, Stalnog EU sekretarijata transportne zajednice, predstavnika Evropske komisije, zemalja članica CEFTA i drugih partnera. Sinhronizovanim aktivnostima u okviru Projekta, omogućen je prioritetan tretman na graničnim prelazima za osnovne proizvode - hranu, ljekove i medicinska sredstva. Uvoznicima je obezbijeđena mogućnost carinjenja i stavljanja robe u slobodan promet na granici, pri čemu je od izuzetne vaznosti dobra saradnja svih agencija koje sprovode svoje nadležnosti na graničnom prelazu", zaključila je Đukić.

 

 

 

 

 

 

 

 




Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније