Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 05. 2020. 13:25 >> 10:18
5

U 2020.

Maraš će umjesto 8 primati 4 prosječne zarade

Zbog ekonomske krize koju je izazvala pandemija virusa Kovid-19 i očekivanih rezultata u ovoj godini, Odbor direktora kompanije 13. jul Plantaže odlučio je da smanjenji zaradu izvršne direktorice Verice Maraš za 2020. godinu sa 8 na 4 prosječne mjesečne zarade u Kompaniji, saopšteno je iz kompanije.

Kako se dodaje u saopštenju, članovi Odbora direktora primaju nadoknadu određenu Zakonom.

"Predsjednik Odbora direktora prima nadoknadu u visini jedne prosječne plate u Kompaniji, a članovi Odbora primaju nadoknadu u visini 70% jedne prosječne zarade u Kompaniji. Shodno Zakonu, u prošloj godini Predsjednik Odbora je prosječno mjesečno primao 728 eura, članovi Odbora 528 eura", navodi se u saopštenju.

Iz kompanije napominju da predsjednik i članovi Odbora direktora nijesu u stalnom radnom odnosu sa kompanijom „Plantaže“.

Na prvom dijelu sjednice odbora direktora kompanije "13. Jul Plantaže" razmatran je Izvještaj o realizaciji Ugovora o menadžmentu, koji je podnijela Izvršna direktorica.

"Ovaj izvještaj za 2019. godinu je jednoglasno usvojen, gdje se konstatovalo da je iskazani pozitivni rezultat ostvaren uprkos brojnim teškoćama u poslovanju Kompanije, uz napomenu da je prošlogodišnja berba bila jedna od najtežih u kompanijskoj istoriji, a to prije svega zbog izrazito nepovoljnih klimatskih uslova. Isto tako, ukazano je na posebne probleme koji prate poslovanje ove kompanije", navodi se u saopštenju.

Na drugom dijelu sjednice u proširenom sastavu, Odbor direktora je, kako je saopšteno, sa menadžmentom i drugim zaposlenim koji obavljaju značajne operativne poslove u kompaniji analizirao novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom virusa Kovid-19 i istovremeno razmatrao uvođenje mjera koje će doprinijeti da se adekvatno odgovori na aktuelne poslovne izazove i rizike.

Fokus rasprave je, kako su kazali, bio na kreativnom prevazilaženju problema, na novim idejama i novim prilikama. Bazično pitanje je bilo kako da se obezbijedi opstanak Kompanije kroz njen razvoj.

"Konstatovano je da Kompaniju očekuju ogromne i realne teškoće u kompanijskom poslovanju, koje su u ravni izraza ekonomskog pakla, a to posebno ako se imaju najavljeni krizni trendovi svjetske ekonomije koji se upoređuju sa onom iz 1929. godine", navodi se u saopštenju.

Odbor je preporučio menadžmentu da posebnu pažnju poklanja kako očuvanju postojećih, tako i nalaženju novih tržišta, jer će kriza, zavisno od dužine, ozbiljno uticati na smanjenje prihoda.

“Posebno je istaknuta potreba da se ubrzano nastave pregovori sa poslovnim partnerima iz Kine i nastoji ostvariti dogovor koji je postignut prije pandemije u Kini oko prodaje proizvoda kompanije u iznosu od 2 do 3 miliona eura. Sadašnji pregovori idu teško – ali moramo biti uporni. Takođe je potrebno raditi na započetim aktivnostima otvaranja tržišta Rusije, koje je iz poznatih političkih razloga u posljednje vrijeme zatvoreno za proizvode iz Crne Gore, a s obzirom na ranije očekivani godišnjih prihod od 3 do 4 miliona eura, ozbiljno ugrozilo poslovanje kompanije”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније