Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavila: M.L.B. ]

02. 05. 2020. 11:38   >>  11:38

ŠEF EBRD-A

Brz oporavak moguć, ako se izbjegne masovno otpuštanje

Crnogorska ekonomija najvjerovatnije će biti snažno pogođena usljed izbijanja epidemije koronavirusa, zbog velike zavisnosti od turizma, saopštio je šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori Jap Sprej i dodao da se naredne godine očekuje oporavak.

Sprej je kazao da će se prihodi od turizma u ovoj godini značajno smanjiti, jer turisti sa glavnih tržišta možda neće moći putovati zbog mjera zadržavanja ili pada njihovih prihoda.

“Pod pretpostavkom da u ovoj godini polovina turističke sezone bude pogođena, očekujemo da će bruto domaći proizvod (BDP) pasti, ali da će se snažno oporaviti u narednoj godini”, rekao je Sprej u intervjuu agenciji Mina-business.

On je naveo da je pandemija Kovid-19 pogodila kontinuirano usporavanje globalnog rasta kao i globalnog trgovinskog rasta i da se očekuje da će rezultirati značajnim smanjenjem proizvodnje, barem u kratkom roku.

“Sveukupni efekat zavisiće od dužine mjera blokade kao i od strukture samih ekonomija. Duže trajanje izolacije moglo bi rezultirati produženom recesijom, dok zemlje s velikim udjelom turizma i drugih, uglavnom ličnih usluga u BDP-u, mogu biti jače pogođene”, smatra Sprej.

Mala i srednja preduzeća posebno su ranjiva

Prema njegovim riječima, mikro, mala i srednja preduzeća posebno su ranjiva zbog njihovog učešća u uslužnim sektorima, nedostatka finansijskih rezervi i često velikog pada prihoda.

“Poremećeni su i globalni lanci snabdijevanja, ali oni su postepeno ponovno pokrenuli aktivnosti”, rekao je Sprej.

U Crnoj Gori se, kako je saopštio Sprej, počelo sa opreznim ublažavanjem mjera, a brz oporavak je moguć pod uslovom da se izbjegne masovno otpuštanje dok traje faza blokade.

“Međutim, ove procjene su uslovljene do sada neviđenom neizvjesnošću, a mogu postojati i značajni dugoročni ekonomski, politički i socijalni uticaji“, poručio je Sprej.

Na pitanje koliko bi novca EBRD mogla odobriti Crnoj Gori kako bi se pomoglo zemlji da lakše prebrodi posljedice epidemije koronavirusa, Sprej je odgovorio da je ta institucija u prošloj godini potpisala deset projekata i uložila skoro 40 miliona eura.

“Prije pandemije Kovid-19 planirali smo da skoro udvostručimo obim poslovanja dovodeći ga na nivo od 75 miliona eura. Sada smo na putu da to bude više od trostrukog prošlogodišnjeg iznosa, ulaganjem preko 120 miliona EUR u postojeće i nove klijente”, precizirao je Sprej.

On je kazao da je banka imala dobar početak godine, jer je omogućila kreditne linije za žene u biznisu lokalnim partnerskim finansijskim institucijama, kao i da su potpisali regionalne programe koje će biti korisni za Crnu Goru.

“Dolaskom Kovida-19 našim klijentima je bila potrebna kratkoročna likvidnost i počeli smo da pripremamo programe za obezbjeđivanje obrtnog kapitala za naše klijente u privatnom i javnom sektoru s kojima direktno sarađujemo”, objasnio je Sprej.

Pored toga, kako je dodao, postoji veliki broj klijenata s kojima EBRD indirektno sarađuje, putem kreditnih linija preko lokalnih partnerskih finansijskih institucija.

“Za njih pripremamo nove kreditne linije. U finansijskom sektoru takođe se pripremamo za obnovu našeg stand by aranžmana kod Fonda za zaštitu depozita”, dodao je Sprej.

EBRD, osim finansija, pruža savjete malim i srednjim preduzećima kako bi ih oporavili od ekonomskog pada usljed pandemije, uključujući preusmjeravanje tekućih projekata na kritična pitanja finansijskog upravljanja i kontinuiteta poslovanja.

“Imamo nekoliko značajnih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, turizma i nekretnina, za koje se nadamo da će biti uspješno realizovani u narednoj godini. Nastavićemo da jačamo poljoprivredne lance i povezanost poljoprivrede sa sektorom turizma”, kazao je Sprej.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније