Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.L.B. ]

02. 05. 2020. 09:35 >> 09:58
4

ISTRAŽIVANJE

Za posao strahuje 23% građana

Svega 16 odsto građana Crne Gore smatra da pandemija korona virusa neće uticati na njihov kućni budžet, dok se njih 23 odsto boji da će ostati bez posla.

To je pokazalo istraživanje "Stavovi građana i reakcija države na epidemiju COVID-19", sprovedeno tokom aprila 2020. u Crnoj Gori i Srbiji sa ciljem komparativne analize uticaja pandemije COVID-19 na svijest i navike građana, te njihovih stavova po pitanju uticaja COVID –19 na ekonomske aktivnosti zemlje i državni odgovor na pandemiju.

Autori istraživanja za Crnu Goru su ekonomski analitičar Mirza Mulešković i Ammar Borančić, politikolog.

Autori su za Jutarnji Program TVCG saopštili da je istraživanje rađeno za potrebe pisanja istraživačkog rada zajedno sa istraživačima iz Srbije.

Skoro 32% građana Crne Gore koji su učestvovali u istraživanju "Stavovi građana i reakcija države na epidemiju COVID-19" kazalo je da će pandemija uticati na njihove porodične budžete više od jedne godine, dok je 34,4% ispitanika reklo da će uticati više od šest mjeseci, a manje od godinu dana.

“Oko 51 odsto ispitanika je kazalo da je zadovoljno trenutnim porodičnom budžetom”, naveo je Mulešković.

Ispitanici su istakli, njih 31,8% da će pandemija COVID-19 uticati na njihove porodične budžete više od jedne godine dok je 34,4% ispitanika reklo da će uticati više od šest mjeseci, a manje od godinu dana.

Svega 16% ispitanika je reklo da pandemija neće uticati na njihove porodične budžete. Od ukupnog broja ispitanika njih 23% strahuje da će zbog pandemije izgubiti posao dok 77% se ne boji takvog scenarija.

Da će će ekonomske aktivnosti u državi krenuti na dolje smatra 63,6 odsto građana Crne Gore.

“Možemo reći da je oko 90 odsto građana reklo da je pandemija negativno uticala na ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori”, kaže Mulešković i dodaje da je većina građana zabrinuta za ekonomske aktivnosti.

"Većina građani Crne Gore (46,6%), obuhvaćena ovim istraživanjem, vjeruju da će crnogorskoj ekonomiji trebati od jedne do tri godine da se oporavi od negativnih trendova izazvanih pandemijom COVID-19, dok je 23,4% mišljenja da će trebati maksimalno godina dana. Sa druge strane 11% smatra da će ovaj proces trajati više od 5 godina a za 18.9% to je period od tri do pet godina”, stoji u istraživanju.

Oko 73% građana zadovoljno reakcijom države i uvedenim mjerama. Samo 10 odsto građana nije zadovoljno reakcijom države.

Na pitanje da li smatraju da su mjere bile previse rigorozne njih 81% odgovara da nijesu, što potvrđuje da je gotovo jednak broj građana koji su zadovoljni uvedenim mjerama i prihvatio ove mjere kao neophodne, ne smatrajući ih previse rigoroznim ili nepotrebnim", navodi se u istraživanju, koje možete pogledati OVDJE.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније