Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis, objavila B.B. ]

29. 04. 2020. 13:29   >>  13:35 2

ECO-TEAM PREDLAŽE

Stopirati podsticaje za male hidroelektrane

Izmjenama i dopunama Zakona o energetici, koje je Vlada stavila na javnu raspravu, moraju se zaustaviti podsticaji za investitore za male hidroelektrane (mHE), ocijenili su predstavnici nevladine organizacije Eco-team.

Oni su kazali da je Ministarstvo ekonomije, u jeku globalne krize i najvećeg javno-zdravstvenog izazova s kojim se Crna Gora suočila u novijoj istoriji, pokrenulo postupak za donošenje izmjena i dopuna Zakona o energetici.

"S obzirom na netransparentnost cijelog procesa donošenja novog zakona, kao i činjenicu da je javna rasprava u toku i traje do sjutra, predstavnici civilnog društva uložili su svoje komentare", navodi se u saopštenju.

U NVO Eco-team smatraju da je taj zakon prilika da Crna Gora riješi dugogodišnji problem netransparentnog razvoja i odlučivanja u energetskom sektoru, koji se u prethodnim godinama, kako tvrde, pokazao kao izuzetno štetan za cijelo društvo i životnu sredinu.

"Prije svega to se odnosi na povlašćenu proizvodnju struje u mHE, gdje sav teret snose građani Crne Gore, koji moraju živjeti s devastiranim rijekama i uništenom životnom sredinom", rekli su iz Eco-teama.

Iz te NVO su podsjetili da je krajem prošle godine formirana radna grupa za pripremu izmjena i dopuna Zakona o energetici i da su predstavnici Eco-teama postali njen član.

Eko-team je poslao komentare na predloženi akt, između ostalog, da je potrebno ukinuti podsticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, jer je dosadašnja praksa pokazala da proizvode višemilionsku štetu dijelom društvu i državi, a sa druge strane pogoduju "samo šačici privatnih investitora".

"Kroz novo zakonsko rješenje potrebno je jasno propisati da razvoj energetskih djelatnosti treba da bude radi zaštite javnog interesa, koji predstavlja zajednički, opšti interes svih pripadnika jedne društveno-političke zajednice", rekli su iz NVO Eco-team.

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, kako smatraju, ne smije da ugrožava održivi razvoj i zaštitu životne sredine, što se dominantno odnosi na projekte izgradnje mHE.

"Vrijeme je da se relevantne institucije posvete osmišljavanju sistema koji će na ekonomski pravedan i socijalno pravičan način osigurati ekološki prihvatljivu energetsku budućnost zemlje”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније