Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-bussines [ Objavio: O.Z. ]

23. 04. 2020. 20:26 >> 20:23

REAGOVANJE

UPCG traži zaštitu za socijalne partnere

Unija poslodavaca (UPCG) tražila je od premijera Duška Markovića da socijalne partnere zaštiti od napada onih koje Vlada postavlja i imenuje, jer smatraju da je to alarm koji zabrinjava i zahtijeva poseban oprez i reakciju nadležnih.

Iz UPCG su saopštili da su zatečeni neprofesionalizmom, zlonamjernom i nesmotrenom izjavom predsjednika Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda (IRF), Zorana Vukčevića, u reagovanju te institucije objavljenom u srijedu.

„Za punih 18 godina koliko postoji UPCG nijesmo svjedočili ovakvoj vrsti opasnog i neodmjerenog etiketiranja Vladinih socijalnih partnera, što je alarm koji zabrinjava i zahtijeva poseban oprez i reakciju nadležnih“, navodi se u pismu koje je UPCG, povodom reagovanja IRF-a, uputila Markoviću.

Oni su od Markovića tražili da takvim pojedincima ukaže na potrebu da povjerene zadatke profesionalno izvršavaju, ne skrećući pažnju na netačne informacije i opasne insinuacije koje ne priliče zvaničnicima državne administracije.

„UPCG se, kao učesnik u tripartitnom socijalnom dijalogu, svojim dosadašnjim djelovanjem već dokazala kao partner od povjerenja Vladi i sindikatu, te kao odgovoran, legitiman zastupnik interesa preduzeća – svojih članova, što potvrđuje i reprezentativnost Unije prepoznata i zvanično priznata na nacionalnom i međunarodnom nivou“, podsjetili su predstavnici poslodavačke organizacije.

Oni su dodali da su socijalni partneri u Crnoj Gori uvijek bili na istom zadatku, a posebno u ovim teškim danima ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa.

„Zajedništvo i pripadnost Vlade, UPCG i sindikata istom timu, od svih nas traži odgovoran odnos, saradnju i punu posvećenost iznalaženju rješenja koja su pravovremena, adekvatna i usmjerena ispunjenju zajedničkog cilja - očuvanju likvidnost i kontinuiteta poslovanja preduzeća i očuvanju radnih mjesta“, saopštili su iz UPCG.

Oni su poručili da će napori UPCG i u narednom periodu biti usmjereni na djelovanje u svrhu očuvanja javnog zdravlja i pružanje podrške privredi, što su pitanja koja za njih predstavljaju državni prioritet.

U UPCG smatraju da je sučeljavanje različitih mišljenja poželjno, logično i neophodno kako bi rješenje za prevazilaženje aktuelne krize bilo u korist i u skladu sa mogućnostima svih zainteresovanih strana.

„Obavljajući funkciju premijera, u prilici ste da svjedočite redovnoj poslovnoj praksi UPCG čiji pristup, stavovi i stručni komentari i elaboracije nikada nijesu sadržali ni najmanju primjesu dnevnog politikantstva. UPCG se nikada nije bavila politikom, niti je ikada dozvolila da politika uđe u njene redove. Zato i ne dozvoljavamo prozivke u kojima se UPCG imputira nestručnost, a posebno pokušava urušiti nezavisnost – jedna od naših najvećih vrijednosti“, navodi se u pismu upućenom premijeru.

Oni su podsjetili da stavove UPCG kreira ona sama, a da ih piše crnogorska poslovna zajednica oličena u privrednicima, njenim članovima.

„To UPCG dodatno obavezuje i od nas zahtijeva da takve stavove u svim obraćanjima naših zvaničnika prenosimo izvorno, svjesni da ono što je dobro za crnogorska preduzeća mora biti dobro i za državu u cjelini. To nije politika, a još manje politikanstvo, već isključivo zdrava logika koja nam govori da u društvu koje počiva na demokratskim osnovama i razvojnim politikama usmjerenim ka ulasku naše zemlje u članstvo EU, ekonomija mora imati primat nad politikom“, saopštili su iz UPCG.

Oni su podsjetili da je skoro dvije decenije ukupno djelovanje UPCG podređeno ispunjenju naše vizije: Jaka privreda – uspješna Crna Gora.

„Okolnosti su suviše teške i previše je problema koji traže hitno reagovanje, jer to od nas očekuju svi oni koji već više od mjesec grcaju u problemima. Zato će UPCG nastaviti i dalje, odgovorno, posvećeno i sa istom upornošću da radi u interesu privrede, građana i našeg društva u cjelini“, zaključili su predstavnici UPCG u pismu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније