Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 04. 2020. 12:47 >> 12:46

IRF SAOPŠTIO

Dodjela kredita nije socijalna kategorija

Dodjela kredita nije socijalna kategorija i ne može se tako olako odobriti svakom ko se prijavi, saopšteno je iz Investiciono razvojnog fonda (IRF). Ističu da su sada za manje od mjesec odobrili 102 kredita a prošle godine kada je plasirano najviše sredstava od kada IRF postoji prosječno 43 kredita na mjesečnom nivou.

Iz IRF-a su regovali na navode poslanika Demokrata Danila Šaranovića koji je saopštio da je IRF od 665 zahtjeva odobrio 45 kredita.

Podsjećamo IRF je pripremio posebnu kreditnu liniju za rješavanje problema nelikvidnosti kojom je omogućeno da se sredstva mogu upotrijebiti za nabavku proizvoda, poluproizvoda, sirovina kao i za isplatu plata.

"Ali Demokrate koriste statistiku iz koje zaključuju svako ko se prijavi za kredit mora da ga dobije. Dakle, zalažu se za to da IRF daje kredite i onima koji su imali probleme i prije pojave korona virusa, onima koji vide šansu da kroz ove kreditne linije riješe svoje probleme iz prošlosti, onima koji hoće da ostvare extra profit, i onima koji hoće da dobiju kredit od IRF-a po kamatnoj stopi od 1,5% , kako bi refinansirali kredit kod banaka koji su po višestrukoj većoj kamati.To je ekonomska logika za koju se zalažu Demokrate", kazali su iz IRF-a.

Ističu da postoje jasne procedure koje su, korigovane da bi se u ovim vremenima olakšao pristup sredstvima i ubrzale procedure o dodjeli kredita, ali, kako ističu, ne nikako da one budu nezakonite.

"Kako za cijelu našu Državu, tako i za IRF važe mjere NKT-a, pa shodno mjerama, u prostorijama IRF-a se svakodnevno nalazi 18 zaposlenih, povremeno dolazi još 10 zaposlenih, dok je za ostale zaposlene organizovan rad od kuće koliko god je to moguće. U ovim uslovima je od 25.03. do 22.04. odobreno 68 kredita po novoj kreditnoj liniji za likvidnost i 34 po tekućim kreditnim linijama takodje za likvidnost, što znači ukupno 102 kredita, za manje od mjesec dana", navodi se u saopštenju.

Iz IRF-a dodaju da su radili i neradnim danima kako bi što više kredita odobrili, jer, kako su naglasili, jedino oni odobravaju kredite za likvidnost u ovim vremenima.

"Notorna je laž da banke odobravaju kredite za tri dana preduzećima. To može biti saopšteno isključivo od strane neznalica koje uzaludno propovijedaju populizam. Gospodo iz Demokrata, u IRF-u rade odgovorni i stručni ljudi koji plasiraju sredstva isključivo po kriterijumima i zakonskim uslovima. O tome govore rezultati iz prethodnog perioda", navodi se u saopštenju.

Iz IRF-a podsjećaju da su od osnivanja do kraja prošle godine plasirali preko milijardu eura u crnogorsku ekonomiju, od čega u posljednjih nekoliko godina blizu 900 miliona eura. Samo u prošloj godini, kako dodaju, plasirano je preko 240 miliona eura i odobreno 516 kredita.

"Sve to uz procenat loših kredita, koji je kod IRF-a u 2019. godini iznosio 1,88%, značajno ispod prosjeka banaka. Ponavljamo, sada za manje od mjesec dana IRF je odobrio 102 kredita a prošle godine kada je plasirano najviše sredstava od kada IRF postoji prosječno 43 kredita na mjesečnom nivou", kazali su iz IRF-a.

Podsjećaju i da svaki kredit mora biti odobren od onih institucija koje su obezbijedile sredstva IRF-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније