Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 04. 2020. 11:09 >> 11:06
4

PIR POZIVA

Kupovati domaće proizvode

Država bi, u uslovima pandemije virusa korona, trebala da garantuje otkup tržišnih viškova domaćim proizvođačima, što bi im pomoglo da se odluče da zasnuju proizvodnju u ovoj godini, smatraju iz Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore (PIR).

Iz PIR-a su saopštli da podržavaju inicijativu Privredne komore Crne Gore (PKCG) i podsjetili da je to predložio predsjednik PKCG Vlastimir Golubović.

Taj predlog Golubovića smatraju patriotskim, državničkim i profesionalnim gestom.

"PIR je i do sada u više navrata tražio od Vlade i nadležnih ministarstava kao i drugih subjekata i državnih i privatnih medija, da apeluju na patriotsku svijest građana, da po uzoru na evropske, pogotovo na zemlje iz okruženja, da crnogorski građani kupuju prevashodno robu od domaćih proizvođača, da se ugledaju na građane Slovenije, Hrvtske i drugih, koji će kupiti strani proizvod samo ako nema domaćeg", podsjećaju.

Domaći proizvođači, kako dodaju, moraju se prilagođavati tržišnim cijenama.

"Ovaj apel ne treba da traje samo dok traje borba protiv korona virusa, već da to bude stalni patriotski čin građana CG, da kupuju domaći proizvod, čime će pomoći našim privrednicima, pomoći svojoj lokalnoj zajednici i državi u cjelini. Plasman domaćih proizvoda bi bio osiguran za proizvođače i motivisao ih na proširenje proizvodnje. To je obaveza prije svega Ministarstva poljoprivrede i Privredne komore Crne Gore, a Vlada da izdašnije subvencionira domaće proizvođače", navodi se u saopštenju.

Država, kažu, mora da garantuje otkup viškova domaćih proizvoda.

"Mora se uspostaviti pragmatičnija veza i saradnja domaćih proizvođača i države, kako nebi nakupci zarađivali na muci i velikom uloženom trudu proizvođača. Pogotovo, mora se imati u vidu otežani uslovi izvoza domaćih proizvoda, pogotovo u narednom periodu. Mali proizvođači bi uz garancije države, da će tržišni viškovi biti otkupljeni, mogli nesmetano da nastave sa svojom proizvodnjom, što je u interesu i proizvođača i države u cjelini", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik PIR-a Moma Joksimovića.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније