Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Kristina Pavićević, TVCG

29. 03. 2020. 17:14 >> 17:12

PREDUZEĆA TRAŽE RJEŠENJA

Podrška ohrabrujuća, ali nedovoljna za opstanak

Kreditna podrška Investiciono-razvojnog fonda malim i srednjim preduzećima je ohrabrujuća, kažu iz Unije poslodavaca. Iz Udruženja ugostitelja Budva ističu da moratorujum na otplatu kredita, kao i kredita IRF-a će privrednicima koliko toliko olakšati sadašnju situaciju, ali da to ipak neće biti dovoljno za opstanak.

Odluka IRF-a o kreditnoj podršci malim i srednjim preduzećima je ohrabrujuća, kažu iz Unije poslodavaca. Ipak, krediti će biti odobreni samo kompanijama koje ne kasne duže od 45 dana u otplati kredita i redovno plaćaju obaveza prema državi.

"Ova kreditna linija IRF-a djeluje ohrabrujuće. Ipak u ovom trenutku nedostaju nam određeni podaci i informacije iz baze, koje bi pomogle u procjeni toga u kojoj mjeri će planirana kreditna sredstva IRF-a biti dostupna upravo onima kojima su najpotrebnija, a to su preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja su direktno ugrožena. Nadamo se da zainteresovani privednici ipak nemaju dugovanja, odnosno da mogu da odgovore uslovima predviđenim po ovoj kreditnoj liniji", kazala je Zvezdana Oluić iz Unije poslodavaca.

Ukupna kreditna podrška IRF biće 130 miliona eura, a namjenjena je i za održavanje likvidnosti i isplatu zarada radnicima u mikro i malim preduzećima. To se odnosi na ugostitelje, zanatlije, taksiste, vlasnike butika, frizere, trgovce. Za Udruženje ugostitelje Budve moratorijum na otplatu kredit znači mnogo, kao i podrška IRF-a.

"Dobar grejs period, dužina otplate kredita je takođe dobra, i kamata je dosta pristupačna. Tako da vjerujem da će nam i to koliko toliko olakšati sadašnju situaciju. Ono što moramo svi znati, to je da to svakako neće biti dovoljno da jedan privredni subjekat opstane u ovoj situacije, jer pitanje je kakva će sezona biti. Ono što je sigurno je da je nama do jula mjeseca otkazana svaka organizovana grupa", rekoa je Nikola Buzdovan iz Udruženje ugostitelja Budva.

Turistička privreda je već kreditno zadužena, a novi krediti dodatno će opteretiti njihov rad.

"Ne radimo, nemamo prihode. Svi mi se trudimo da ne otpuštamo nikoga, ali ono što će biti to takođe ne zna niko, ja istinski vjerujem da svi mi budvanski restorateri ćemo u martu siguran sam moći da isplatimo dobar dio zarada, jer smo imali 15 radnih dana. Što se tiče aprila, je stvarno alarmantna situacija, đe ja vjerujem da će svaki restoran biti u duhu ova vremena, biti na respiratorima", naveo je Buzdovan.

Iz Udruženja oćekuju da će Vlada predložiti dodatne stimulativne mjere koje će omogućiti održavanje likvidnosti, budući da nikom nije u interesu zatvaranje restorana i drugih objekata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније