Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 02. 2013. 10:43 >> 10:42

BESPLATAN MARKETING

Crnogorske banke se slabo promovišu na društvenim mrežama

Iako postoje tek 10-ak godina, društvene mreže već aktivno koriste stotine miliona ljudi. Iz tog razloga, osim za druženje, mreže se itekako koriste u poslovne svrhe. Crnogorske banke međutim, to ne praktikuju. Od 11 banaka, svega pet ima Facebook stranicu, dvije banke posjeduju zvanične Twitter profile, dok na profesionalnoj poslovnoj mreži – LinkedIn-u, nijedna crnogorska banka nema otvoren kompanijski profil.

Najpopularnija od njih – Facebook, osnovana 2004. godine, krajem prošle godine premašila je milijardu aktivnih korisnika, što je čini najvećom online bazom potencijalnih klijenata. MrežaGoogle+ je uspjela krajem prošle godine da prestigne Twitter po broju korisnika i trenutno je na preko 500 miliona registrovanih, od kojih je aktivno čak 235 miliona. Veliku četvorku čini još i LinkedIn koji se u januaru ove godine popeo na 160 miliona aktivnih korisnika. 

Broj aktivnih korisnika Fejsbuka u Crnoj Gori po podacima od 1. februara ove godine iznosi nešto preko 300.000, što našu zemlju svrstava na 117 mjesto po broju korisnika u odnosu na veličinu populacije, piše portal bankar.me.

Korporativne stranice na društvenim mrežama kao i komunikacija sa fanovima na taj način, postala je sastavni dio marketinških aktivnosti u kompanijama širom svijeta, uključujući i finansijske institucije, u ovom slučaju – banke.

U Crnoj Gori posluje 11 banaka, ali se iste nikako ne mogu pohvaliti svojim nastupom na internetu, jednostavno rečeno – crnogorske banke još ne uzimaju društvene mreže za ozbiljno.

NLB Montenegro banka posjeduje od 10. juna 2012. zvaničnu Facebook stranicu koja se redovno ažurira i na kojoj marketing tim banke uspješno promoviše kako aktuelne proizvode i usluge, tako i sve akcije koje banka sprovodi. Takođe, NLB Montenegro banka na svojoj oficijelnoj web strani ima jasno postavljen link ka svojoj Facebook stranici, čime dokazuje da na pravi način pristupa pozicioniranju na društvenim mrežama. Jedini njihov „problem“ jeste postojanje još jedne Facebook stranice, pod istim nazivom, a koja je kreirana 24. oktobra 2011. i na kojoj je svega par postova sa 41 like-om.

Hipotekarna banka je na Facebook-u od 28. novembra 2012. i za relativno kratko vrijeme je uspjela da stvori značajan broj fanova, dok prostor na ovoj mreži uglavnom koristi za promociju svojih aktuelnih proizvoda i usluga, prije svega potenciranju programa Premium kartica, dok u značajnoj mjeri na svojim facebook statusima postavlja i video promo materijal koji prati ovu akciju.

Hipotekarna banka je na Twitteru od 6.februara i dosta uspješno gradi svoj imidž i na toj društvenoj mreži. Njihov twitter profil je interaktivan, a može se pohvaliti velikim brojem pozitivnih komentara, dok statuse objavljuju svakodnevno.Takođe, ova banka na svojoj oficijelnoj web strani ima jasno postavljen link ka svojim Facebook i Twitter nalozima, čime daje do znanja klijentima da su dobrodošli da joj se obrate i tim putem.

Crnogorska komercijalna banka je svoju Facebook stranicu kreirala 30. jula 2012., i do danas broji 3.577 fanova. Jedina zamjerka njihovom profilu tiče se „opisa“, s obzirom da je na engleskom jeziku, iako su svi statusi i komentari na našem, piše banker.me.

Njihov Twitter nalog je kreiran u junu 2011., ali je svakodnevno aktivan od maja 2012. i karakteriše ga interaktivna komunikacija administratora i korisnika. CKB na svom sajtu nema jasno istaknute linkove ka svojim profilima na društvenim mrežama, dok je i sam sajt vrlo loše pozicioniran na pretraživačima.

Facebook stranicu Prve banke Crne Gore do sada je like-ovao 991 korisnik, a ono što se na prvi pogled može okarakterisati kao pozitivno jeste ozbiljnost kojim se rukovodio marketing tim prilikom kreiranja same stranice. Cijeli istorijat banke je po godinama zanimljivo prikazan, kroz veliki broj postova, zanimljivih fotografija, ogromnog pressclipping i ostalog istorijskog materijala.

Posljednja na spisku crnogorskih banaka koje koriste facebook kao marketing kanal jeste Hypo Alpe-Adria-Banka, koja je svoju stranicu kreirala 13. juna 2012. godine, a koju je do sada pozitivno ocijenilo 298 korisnika. Postoji interakcija na stranici, a u početku su organizovali i par nagradnih igara za fanove.

Ostale crnogorske banke, njih čak šest nemaju nijedan profil na društvenim mrežama, iako su neke od njih djelovi velikih bankarskih korporacija kao što su Erste Grupa, Societe Generale Grupa ili pak Komercijalna banka. 

Da li je bankama mjesto na Facebook-u i drugim društvenim mrežama?


Banke od fanova na društvenim mrežama ne mogu i ne treba da očekuju da će isti odmah istrčati u poslovnice i otvoriti račune, podići kartice i aplicirati za kredite. Za početak je dovoljno da korisnici tih mreža vide da su banke voljne da im i na taj način poklone pažnju i omoguće prostor za pitanja, kritiku i pohvalu, navodi banker.me. Takođe, društvene mreže pružaju mogućnost direktnog odabira ciljnih grupa, npr. ukoliko prodajete karticu ili kredit namijenjen studentima – naći ćete ih na Facebooku prije nego na TV-u ili u štampi.

Stanje u regionu

U Srbiji je situacija malo bolja nego kod nas. Najveća banka – Banca Intesa na svojoj Facebook stranici ima preko 62 hiljade fanova, dok sljedeća po veličini Komercijalna banka ima duplo manje – oko 30 hiljada, a Eurobank EFG ima oko 13 hiljada fanova, dok velike banke kao Societe Generale Srbija i Unicredit Srbija nemaju zvanične Facebook stranice. Za razliku od Crne Gore, Erste Banka u Srbiji ima zvaničnu stanicu na Facebooku koju prati 22 hiljade fanova. 

U Hrvatskoj su na Facebooku najaktivnije Erste Banka sa 11,8 i Sberbanka sa 10,8 hiljada fanova. Splitska banka, koja je dio Societe Generale Grupe, za razliku od Srbije i Crne Gore, u Hrvatskoj ima Facebook stranicu koja broji sedam hiljada članova, dok su Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb kreirale zanimljive Facebook aplikacije. Ipak, većina banaka od 30 koliko ih posluje u Hrvatskoj, nažalost nemaju zvanične profile na društvenim mrežama.

Unicredit BiH na Facebooku prati 13 hiljada fanova, Sparkasse Bank BiH (dio Erste Grupe) 7,4 hiljada, a Intesu Sanpaolo 6,5 hiljada fanova. Takođe, većina banaka u Bosni i Hercegovini nema profile na socijalnim mrežama.

Svjetski bankarski giganti na Facebooku

Bankarski div koji na Facebooku ima armiju fanova je američki Chase, koji je promovišući svoju akciju dobrotvorne pomoći, pri čemu fanovi imaju mogućnost predlaganja načina utroška tih sredstava, sakupio čak 3,8 miliona fanova! Kompanije koje upravljaju najpoznatijim brendovima bankarskih kartica: Visa i American Express takođe imaju vojske fanova: Visu prati 3,4 miliona, dok AmEx prati 2,7 miliona fanova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније