Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevne novine; Objavila:M.M. ]

25. 03. 2020. 07:10   >>  07:07 2

ODGAĐANJE OTPLATE KREDITA

Za dan i po pristiglo skoro 30.000 zahtjeva

Skoro 30.000 zahtjeva za otplatu kredita stiglo je za dan i po na adrese sedam banaka koje posluju u Crnoj Gori. Moratorijum na otplatu, u trajanju od tri mjeseca, banke su omogućile privredi i građanima zbog vanrednih mjera proglašenih usljed pandemije korona virusa.

Najviše prijava, ukupno 6.200, primila je Erste banka.

“Do 16 sati u utorak, stiglo je oko 6.200 obavještenja korisnika o prihvatanju prava na odlaganje kreditnih obaveza. Mnogo je veći broj fizičkih lica, što je i očekivano”, rekli su Dnevnim novinama u ovoj banci.

Oni apeluju da klijenti ne dolaze u filijale, već se banci obraćaju elektronski kako bi se smanjio rizik od širenja virusa.

Privrednici i građani zahtjeve za otplatu ispunjavaju na internet stranici Erstea ili slanjem na mejlove nafizickalicamoratorijum@erste-bank.me ili pravnalicamoratorijum@erstebank.me, SMS viber porukom kreditnom savjetniku, kao i pozivom na 020 440 440 i 19991.

Hipotekarnoj banci se od ponedjeljka, kada je omogućen moratorijum, do juče u 16 sati obratilo 6.000 klijenata, od čega je šest odsto privrednika i 94 odsto građana.

“Oni podnose zahtjeve bez dolaska u banku popunjavanjem prijave na www.hipotekarnabanka.com/prijava, slanjem na e-mail adresu prijava@hb.co.me i pozivom na broj 19905. U mailu je potrebno dostaviti JMBG, PIB i kontakt telefon” objasnili su u Hipotekarnoj banci.

Addiko banka primila je ukupno 5.519 zahtjeva, od čega je 4.200 stiglo putem elektronske pošte. Kako su kazali Dnevnim novinama, za sada imaju četiri zahtjeva kompanija, ostalo su fizicka lica.

“Poštujući izrečene mjere prevencije, banka je omogućila klijentima da bez fizičkog prisustva podnesu zahtjev slanjem elektronske pošte na e-mail adresu naplata@addiko.com, pozivanjem kontakt centra na broj 19990 ili fiksnog broja 020 408 691 od osam do 16 sati, kao i slanjem izjave poštom na adresu banke Addiko Bank a.d. Podgorica ul. Džordža Vašingtona 98, 81000 Podgorica”, naveli su u Addiko banci.

Zahtjev, kako su objasnili, treba da sadrži ime i prezime, naziv firme, JMB, PIB, broj partije ili inicijalno odobren iznos kredita, adresu stanovanja, sjedište firme, broj telefona i email.

Oni su upozorili klijente da će prihvatati i dalje procesuirati jedino zahtjeve koji sadrže potpune informacije.

Crnogorska komercijalna banka (CKB) zahtjeve za odlaganje otplate prima od prošlog petka. Njima se juče do 15 sati obratilo 4.390 klijenata.

“Najveći broj zahtjeva je primljen putem poziva Call Centru i email-a. Od ukupnog broja primljenih zahtjeva, oko pet odsto se odnosi na pravna lica’, naveli su našem listu u CKB-u.

Građani koji žele moratorijum na otplatu kredita u CKBu treba da dostave ime i prezime, JMBG, adresu i mjesto stanovanja, kontakt telefon, e-mail adresu, broj ili vrsta kredita za koji žele da prolongira otplatu, kao i rok odlaganja otplate.

NLB banka primila je za manje od dva dana 3.650 zahtjeva građana za odlaganje otplate kredita i 90 zahtjeva privrednika.

“Klijenti i fizička lica mogu podnijeti zahtjev putem veoma jednostavnog i sigurnog rješenja i prijave na stranici https://moratorijum.nlb.me/ na zvaničnom portalu banke. Sve što je potrebno jeste da klijent unese jedinstveni matični broj, email adresu i broj telefona. Po izboru kredita za koji žele prijaviti moratorijum, klijenti automatski dobijaju potvrdu da je zahtjev primljen i da će u roku od pet dana biti procesuiran, o čemu će dobiti informaciju putem dostavljene email adrese”, objasnili su u NLB-u i dodali da se penzioneri javljaju kontakt centru banke na broj 19888.

Lovćen banci se za otplatu kredita obratilo 1.500 građana i 300 pravnih lica.

“Za ovu namjenu je otvorena posebna e-mail adresa: moratorijum@lovcenbanka.me, a klijenti mogu zahtjeve ispostaviti putem poziva call centru Banke na broj 19993. Apelujemo na klijente da u cilju zaštite sopstvenog zdravlja, koriste ove kanale komunikacije i izbjegavaju dolazak u banku”, poručili su u Lovćen banci.

Podgorička banka, ranije poznata kao Societe, ima više kanala za prijavu moratorijuma, zbog čega nijesu mogli saopštiti tačan broj pristiglih zahtjeva.

“Postoji interesovanje klijenata i ono se dominantno odnosi na fizička lica. Klijentima je dostupna prijava putem posebno otvorene e-mail adrese moratorijum@pgbanka.me za fizička lica i moratorijum. pl@pgbanka.me za pravna lica. Banka je kreirala i posebnu elektronsku formu www.podgorickabanka.me/mne/prijava-za-moratorijum koja se brzo i lako popunjava a namijenjena je građanima”, rekli su Podgoričkoj.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније