Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

23. 03. 2020. 11:18 >> 11:16
5

KONJEVIĆ POZIVA

Žugić da podnese ostavku zbog kamata na odložene kredite

Zamjenik predsjednice SDP-a Raško Konjević smatra da bi zbog naplate kamata na odložene kredite guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Zugić trelo da podnese ostavku. Bankarima je poručio da nije momenat za ekstra profit već, kako je kazao, za solidarnost sa narodom.

"Guverner Žugić, kada god se pojavi u nekim izazovnim situacijama, obično obmane javnost. Tako je samo prije koji dan slavodobitno obećao da u narednih 90 dana neće biti 'dodatnog naplaćivanja kamata' i to predstavio kao jednu od ključnih mjera u uslovima nastale krize. Naknadno smo saznali da od toga nema ništa i da će se kamata itekako obračunati tokom tzv. moratorijuma i naplatiti kroz uvećane anuitete u periodu nakon tri mjeseca", kazao je Konjević.

Zamjenik predsjednice SDP-a dodaje da, kada neko desetine hiljada građana, u ovakvoj situaciji, obmane, u svakom društvu to bi značilo samo jedno – " guverner Žugić treba da ode".

Ako ovih dana, kako je je kazao Konjević, tražimo od građana odgovornost i poštovanje naredbi, dodaje, odgovornost Zugića bi, kako dodaje, morala da bude veća i za primjer.

"Sada je svima jasno da će ovaj poduhvat Zugića i bankara u stvari koštati građane više nego što bi ih koštalo u redovnim okolnostima. Od gromoglasno najavljene mjere ispada da je skoro bolje da je Žugić nije ni predlagao", navodi se u saopštenju.

Posebna je, kaže, tema, odsustvo solidarnosti bankarskog sektora sa svojim klijentima i društvom koje se suočava sa najvećom krizom u novijoj crnogorskoj istoriji.

"Bankarima je izgleda malo što građanima naplaćuju najveće kamate u regionu, što ne postoji transakcija koju 'papreno' ne naplate uključujući i one interne gdje nemaju nikakve troškove. Zaboravili su da svoj profit zarađuju od građana i privrede i da bi morali da pomognu onima koji zbog ove krizne situacije ne mogu da rade, zarađuju svoju platu pa time teško i da vraćaju kreditne obaveze", kazao je Konjević.

Bankarski sektor je, ističe Konjevi, zaradio desetine miliona profita u prošloj godini pa bi, smatra, kao najprofitabilniji sektor, trebalo da ima više osjećaja za trenutak, snoseći i sam makar dio tereta krize, kada to već rade mnogi koji imaju puno manje.

"I umjesto da pokažu barem zrno solidarnosti na koju danas svi pozivamo, odreknu se dijela svoga budućeg profita, njima guverner Žugić dozvoljava da i u ovoj situaciji 'namaknu' koju kamatu više. Zato, baš radi 'odgovornosti i solidarnosti' – guverner Zugić treba da podnese ostavku, a gospoda bankari da shvate da nije momenat za ekstra profit već za solidarnost sa narodom", zaključio je Konjević.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније