Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.L.B. ]

19. 03. 2020. 15:34 >> 07:07
8

VLADA

Odgođena otplata kredita, poreza, spremna pomoć...

Vlada je odlučila da na tri mjeseca bude odgođena otplata kredita za građane i privredu, bez zatezne kamate. Odgođena je i uplata poreza i doprinosa na zarade i obaveza shodno zakonu o reprogramu, saopštio je premijer Duško Marković. To je samo dio paketa ekonomskih mjera za saniranje negativnih posljedica koronavirusa, koje je Vlada danas usvojila.

Mjere Vlade predviđaju:

1. Odlaganje otplate kredita na zahtjev građana i privrede kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i IRF u trajanju od 90 dana.

2. Odlaganje uplate poreza i doprinosa na zarade kao i obaveza shodno Zakonu o reprogramu.

3. Kreiranje nove kreditne linije IRF namijenjene za poboljšanje likvidnosti preduzeća do maksimalnog iznosa po korisniku od tri milona.

4. Obezbjeđivanje jednokratne novčane pomoći za oko 20 000 (18.479) penzionera sa minimalnom penzijom i korisnika materijalnog obezbjeđenja za šta je obezbijeđeno milion eura.

5. Odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti koje su u državnom vlasništvu, na zahtjev zakupaca, takođe na period od 90 dana, počevši od 1. aprila. "Država ovdje mora biti primjer i dati podsticaj drugima", poručio je Marković.

6. Obustava isplate varijabilnog dijela zarade i svih budžetskih naknada za rad.

7. Zaustavljanje svakodnevne budžetske potrošnje i zabrana pokretanja svih javnih nabavki osim onih koje su neophodne za funckionisanje zdravstvenog sistema.

8. Avansno plaćanje pružaocima usluga i izvođačima radova na započetim kapitalnim projektima uz obezbjeđenje bankarske garancije u vrijednosti avansa.

9. Sve mjere koje se odnose na likvidnost privrede odnose se i na privredna društva koja su osnivači naših medija.

"Započeti kapitalni projekti neće biti zaustavljeni", poručio je Marković.

Premijer Duško Marković je kazao da će Vlada i ubuduće sve mjere donositi pravovremeno. "Trenutak je kada svi, država, privreda i građani moraju podijeliti teret opasnosti, jer jedino tako možemo opstati", poručio je Marković.

Pozvao je sve kompanije da dio novca usmjere ka pomoći privredi.

Guverner Radoje Žugić kazao je da se moratorijum odnosi na plaćanje svih kredita za građane i privredu.

“Nemojte da brinete za vaše depozite, depoziti su na sigurnom, banke su stabilne”, kazao je Žugić i dodao da nema nijedan jedini razlog da se diže panika.

Komercijalne banke su visoko likvidne i kapitalizovane, naveo je Žugić. 

"Tekuća likvidnost je milijardu eura. Imamo i 50 miliona kredita iz međunarodnih izvora, obaveznu rezervu banaka i puni kapital CBCG. Zato građani ne treba da brinu za svoje depozite. Oni su sigurni. Banke su likvidne i imamo dodatne izvore finansiranja" kazao je Žugić.

Žugić, kazao je da je Savjet te monetarne institucije donio mjere koje služe smanjenju negativnih uticaja pandemije koronavorusa na ekonomiju i zdravlje građana.

„Donijet je moratorijum na plaćanje svih obaveza građana, preduzetnika i svih korisnika kredita, što se odnosi na kamate, glavnice i dugovanja prema bankama“, rekao je Žugić.

On je kazao da su banke uradile dosta za svoje klijente i oslobodile ih plaćanja određenih provizija.

„Ovo je prilika da građanima poručimo da je bankarski sistem Crne Gore oporavljen bez sistemskih ranjivosti sa visokom kapitalizovanošću i likvidnošću. Moja poruka građanima je da ne brinu za svoje depozite. Banke su stabilne i visoko likvidne“, poručio je Žugić.

On je saopštio da je CBCG obezbijedila dodatne izvore finansiranja, sa nekoliko stotina miliona eura obezbijeđenih sredstava.

„Nema mjesta panici, ni strahu. Banke su stabilne i zdrave“, rekao je Žugić i dodao da će biti omogućeno fleksibilno restrukturiranje kredita, koji se nakon toga tretitaju kao novoodobreni.

Marković: Otpuštanje radnika ne bi trebalo da bude

Realna opasnost je, kako kaže premijer i mogućnost otpuštanja radnika u privatnom sektoru.

“Moja poruka je da otpuštanje radnika ne bi trebalo, odnosno ne bi smjelo da bude prva mjera. To bi trebalo da bude posljednja mjera”, kazao je Marković.

"Ne mogu ovu bitku dobiti samo zdravstveni radnici, posebno im zahvaljujem na požrtvovanosti i pregnuću. Pridržavajmo se naredbi i mjera", poručio je premijer i ponovio da će sankcionisani biti oni koji ne poštuju zabrane.

Cilj je, kaže premijer, da spasimo živote ljudi. "Cilj i fokus svih ovih mjera je čovjek, građanin i naša zajednička kuća. Siguran sam da ćemo na taj način odbraniti te vrijednosti", poručio je Marković.

Premijer Duško Marković je u utorak uveče saopštio da Vlada razmatra davanje jednokratne pomoći najugroženijima.

IRF: Pomoći ćemo preduzećima da prebrode prvi udar

Predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević je rekao da je kreditna linija Fonda za likvidnost usmjerena ka tome da omogući preduzećima da prebrode prvi udar i da imaju mogućnost da ta sredstva koriste za nabavku proizvoda poluproizvoda i za plate.

„Reprogram postojećih kreditnih aranžmana- nakon moratorijuma reprogram aranžmana sagledavajući situaciju za svako preduzeće u skladu sa potrebama preduzeća“, rekao je direktor IRF.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније