Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

19. 03. 2020. 09:49 >> 09:48
1

DEMOKRATE PREDLAŽU

Obezbijediti beskamatne kredite za taksiste, kozmetičarke

Imajući u vidu da na hiljade porodica živi zahvaljujući prihodima koje ostvaruju od taksiranja, frizerskih i kozmetičkih salona, čije je obavljanje danas obustavljeno, Demokrate smatraju da je neophodno usvojiti poseban paket ekonomskih mjera za tu kategoriju građana.

“Predlažemo da Vlada Crne Gore u saradnji sa IRF-om obezbijedi posebnu beskamatnu kreditnu liniju za taksiste, javne prevoznike, frizere, kozmetičare i druge samostalne djelatnosti koje su pogođene mjerama zabrane rada i to u visini od najmanje 1.000 eura, sa grejs periodom od 90 dana koji počinje teći od dana prestanka mjera zabrane, uz garanciju države. Kamate na ova kreditna sredstva iznosile bi  0 odsto”, navodi se u saopštenju.

Demokrate predlažu da država za svakog korisnika ovog paketa kreditne pomoći izda pisanu garanciju, a da IRF po pojednostavljenoj proceduri u roku od 7 dana od dana podnošenja zahtjeva isplati iznos. Takođe, procedure podnošenja zahtjeva i dostavljanja neophodne dokumentacije obezbijediti elektronskim putem.

“Ovim modelom bi svi taksisti i javni prevoznici, zanatlije i drugi mjerama pogođeni  preduzetnici dobili po pojednostavljenoj proceduri beskamatni kredit od najmanje 1.000 eura, kako bi mogli preživeti u periodu obustave rada, a koji bi vraćali nakon 90 dana po prestanku obustave rada u najmanje 12 mjesečnih rata”, saopštile su Demokrate.

Predlažu i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa za individualne taksi prevoznike, taksi udruženja, frizere i kozmetičare za period trajanja mjere zabrane obavljanja djelatnosti.

“Takođe, predlažu lokalnim samoupravama da donesu odluke oslobađanju od plaćanja čistarine, održavanja i lokalnih taksi za one poslovne prostore u kojima se obavljaju djelatnosti koje su pogođene mjerama zabrane rada”, navodi se u saopštenju.

Ova socio-ekonomska mjera je neophodna kako bi se finansijski pomoglo ugroženim porodicama da prežive period u kojem ostaju bez osnovnih prihoda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније