Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 03. 2020. 10:33 >> 10:53

SNP VLADI

Razmisliti o nižim cijenama u hotelima, odlaganju plaćanja poreza

Socijalistička narodna partija (SNP CG) poziva Vladu i nadležne organe da što prije izađu sa jasnim mjerama kako prevazići potencijalno tešku situaciju u turizmu zbog virusa korona. Smatraju da treba razmisliti o nižim cijenama boravka u hotelima i privatnom smještaju tokom maja i juna razmisliti o odlaganju plaćanja poreza na dobit, te subvencijama koje se odnose na poreze i doprinose zaposlenih, kao i liberalniji odnos banaka prema kreditnim obavezama turističkih poslenika.

Iz SNP-a navode da je već sada jasno da je epidemija korona virusa ne samo zdravstveni problem broj jedan u svijetu, već i da će uticati na ljudske živote i ekonomije brojnih država.

Kažu da će i nastupajuća sezona u Crnoj Gori, koja uglavnom živi od turizma, biti neizvjesna.

"Prema informacijama koje dolaze do javnosti, predsezona je pod znakom pitanja s obzirom da se otkazuju turistički aranžmani, konferencije i ostali događaji, avio kompanije otkazuju letove, turističke agencije bilježe gubitke, a neki hoteli planiraju zatvaranje", navodi se u saopštenju SNP-a.

Da je situacija ozbiljna, kako su kazali, govori podatak da je za 8. mart, kada je tradicionalno povećan broj turističkih aranžmana, ostvaren minimalan broj putovanja.

"U nekim hotelima već su otkazane sve grupe za mart i čak 70 odsto najavljenih grupa za april, pa se po pojedinim mišljenjima, crnogorski turizam nalazi u najtežoj poziciji od ratnih devedesetih godina. Postavlja se i pitanje kakva će biti platežna moć turista kada širenje virusa počne da jenjava. Dok turistički radnici muku muče sa pomenutim problemima, iz Nacionalne turističke organizacije i Ministarstva održivog razvoja i turizma iskazuju nadu da će do glavne turističke sezone u Crnoj Gori, koja obuhvata jul, avgust i septembar, doći do stabilizacije situacije", navodi se u saopštenju.

Iz te partije dodaju da kao mnogo puta do sada, "nema plana suočavanja sa situacijom, nema preventivnih mjera, nema strategije kako pomoći ugroženom turističkom sektoru, kao ni radnicima koji žive od posla u ugostiteljstvu i hotelijerstvu".

"Naše institucije se, kao u slučaju zimske turističke sezone kada su prizivale snijeg, sada nadaju da će korona virus proći što prije", navodi se u saopštenju.

SNP CG poziva Vladu i nadležne organe da što prije izađu sa jasnim mjerama kako prevazići potencijalno tešku situaciju u turizmu, da bismo osigurali da ova pošast izazove što manje posljedica po sve nas.

"U tom smislu, po ugledu na zemlje regiona, moglo bi se razmisliti o nižim cijenama boravka u hotelima i privatnom smještaju tokom maja i juna. Istovremeno, podrška bi se mogla ogledati u odlaganju plaćanja poreza na dobit, te subvencijama koje se odnose na poreze i doprinose zaposlenih, kao i liberalniji odnos banaka prema kreditnim obavezama turističkih poslenika", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније