Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

15. 03. 2020. 10:23 >> 10:24
2

NIKČEVIĆ PORUČILA

Povećanje cijena u doba pandemije je zloupotreba

Povećavanje cijena u doba pandemije je zloupotreba prava potrošača, kazala je za Jutarnji program predsjednica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Olga Nikčević.

„Potrošači takođe su neobaviješteni, ne slušaju dovoljno, plaše se i gomilaju zalihe. Svakog dana smo svjedoci da Vlada poziva građane da to ne rade, da proizvoda ima dovoljno. Međutim, kod njih postoji strah, a trgovci to zloupotrebljavaju, što svakako nije u redu“, kaže Nikčević.

Ona smatra da uprkos inspekciji koja kontroliše cijene, trgovci ipak koriste situaciju i poskupljuju proizvode.

„Što se tiče slobode formiranja cijena na tržištu, može se reći da imaju prava da to rade, zato što je to odnos ponude i potražnje. U ovom slučaju je velika potražnja. Međutim, ne bi se moglo reći da imaju prava na to u vanrednim okolnostima“, kaže Nikčević.

Ona ističe i da je u ovakvim uslovima najzdravije da građani prave domaće proizvode, ukoliko su u mogućnosti.

Nikčević je u jutarnjem gostovala povodom Svjetskog dana prava potrošača, koji su Ujedinjene nacije (UN) ustanovile 1983. godine.

"Potrošači o svojim pravima znaju onoliko koliko samo to žele", kaže Nikčević.

Ona ističe da uvijek treba raditi na edukaciji potrošača jer uvijek ima aktera na tržištu koji krše njihova prava.

Svjetski dan prava potrošača svoje porijeklo ima u Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine.

Prvi put je obilježen 15. marta 1983. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila smjernice za zaštitu potrošača.

Usvajanjem smjernica UN-a potrošačka prava su podignuta na položaj međunarodnog priznanja i legitimiteta, jednako priznata od razvijenih i zemalja u razvoju.

Svjetski dan potrošača prava je prilika da se podstakne unaprijeđenje njihovih prava i da se upute zahtjevi za njihovo poštovanje.

Svake godine se širom svijeta na ovaj dan sprovode razne kampanje, a ujedno omogućava i promocija sveobuhvatnih temeljnih prava svih potrošača.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније