Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

11. 03. 2020. 11:24 >> 12:33

MINISTARSTVO FINANSIJA

Za 13 projekata oko 953 hiljade eura

Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći u okviru Ministarstva finansija potpisao je ugovore o finansiranju 13 projekata ukupne vrijednosti 952.669 eura, za javni konkurs u oblasti naučno-istraživačke i inovativne djelatnosti koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom nauke.

 

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, u okviru Sektorskog operativnog programa za oblasti zapošljavanja, obrazovanja i socijalne inkluzije 2015-2017, vrijednog 18 miliona, koji se finansira iz sredstava Evropske unije kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II), dodijeljena su sredstva za finansiranje projekata u okviru javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “Kolaborativna grant šema za inovativne projektne ideje”.

“Osnovni cilj poziva je pružanje doprinosa u oblasti nauke i inovacija, sa svrhom uspostavljanja vitalnog naučno-istraživačkog i inovacionog okruženja. Jačanje naučno-istraživačke zajednice, posebno kroz angažman mladih istaživača, ima za svrhu podsticanje razvoja naučno-istraživačkog sistema u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

 Ideja ovog poziva je da korisnici granta kroz primjenu inovativnih projekata omoguće bolju sinergiju i razvoj naučno-tehnoloških mogućnosti, kroz povećanje istraživačkih kapaciteta, komercijalizaciju naučno-istraživačkih proizvoda, kao i povećanje mobilnosti radne snage između javnog i privatnog sektora.

“Na ovaj način, pružena je prilika istraživačima i inovatorima da istaknu važne teme i ideje u oblasti naučnih inovacija, čiji će razvoj i primjena doprinijeti jačanju cjelokupnog sistema i kreiranju društva znanja u zemlji”, saopštili su iz Ministarstva.

Na javnom pozivu, od prijavljenih 47, podržano je 13 projekata u iznosu od 952.669 eura, od čega je učešće Evropske unije 85 odsto (809.769 eura) dok iznos nacionalnog ko-finansiranja čini 15 odsto (142.900,42 eura).

“Nosioci projekata koji su podržani su:  Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS),   Čikom d.o.o,Vigoris Ecotech d.o.o. Podgorica, Fakultet za politehniku UniverzitetA Donja Gorica,   Amplitudo d.o.o. Podgorica, Univerzitet Donja Gorica, Podgorica,Defacto Consultancy d.o.o, Fakultet za informacione sisteme i tehnologije UnivezitetA Donja Gorica,NVO Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID,       New Page d.o.o, Institut za javno zdravlje Crne Gore,NVO Natura I Fondacija biznis start centar Bar”, saopšteno je iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније