Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 10. 2013. 16:24 >> 16:24
1

PREPORUKE VLADI

CBCG: Zaustaviti zaduživanje, riješiti KAP

Centralna banka Crne Gore preporučila je Vladi da zaustavi dalju tendenciju rasta javnog duga i ograniči dalje izdavanje garancija, kao i da odredi strateški pravac razvoja KAP-a.

Na današnjoj sjednici Savjeta CBCG, usvojene su preporuke Vladi Crne Gore za vođenje ekonomske politike.

Pored navedenog CBCG prporučuje Vladi da usvoji fiskalna pravila, intenzivira aktivnosti u cilju otvaranja pregovora u poglavljima 23 i 24, zamijeni stranu domaćom radnom snagom, propiše najviše dozvoljene ugovorne kamatne stope, kao i da unapredi institucionalni ambijenta.

„Na sjednici je konstatovano da se u ovoj godini očekuje umjerena stopa rasta BDP-a, ali da treba imati u vidu da će na nju uticati veliki broj pozitivnih faktora, čije će dejstvo biti ograničeno u sljedećoj godini“, saopšteno je iz CBCG..

CBCG je konstatovala da su u domenu fiskalne politike preduzete značajne mjere u cilju fiskalne konsolidacije, koje daju pozitivne efekte, ali su i dalje pristune brojne ranjivosti u fiskalnom sektoru, te će biti potrebne i dalje mjere fiskalne konsolidacije.

„Realni sektor i dalje ima problem sa nelikvidnošću. Supervizorski podaci ukazuju da se situacija u bankarskom sektoru popravila i da je nivo loših kredita na kraju avgusta iznosio 17,4 odsto, što je najniži nivo od počekta godine“, poručuju iz CBCG.

Takođe, došlo je do blagog porasta kreditne aktivnosti i noovodobreni krediti u prvih osam mjeseci ove godine su iznosili 485 miliona eura, a depoziti su u odnosu na početak godine povećani za 8,3 odsto.

„Banke su visoko likvidne i raspoloživa likvidna sredstva su dostigla iznos od 640 miliona, što je za 45 odsto više u odnosu na kraj godine. Polazeći od ovakvog ambijenta formulisane su preporuke za vođenje ekonomske politike u 2014.“, ocijenila je iz Centralne banke Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније