Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

09. 03. 2020. 19:05 >> 19:05

SAVJET CBCG

Usvojili Radnu verziju izmjena Zakona o platnom prometu

Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) usvojio je danas Radnu verziju nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platnom prometu radi usaglašavanja sa Direktivom o platnim uslugama na unutrašnjem tržištu (PSD2).

Savjet je na danas održanoj sjednici usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za decembar prošle godine, u kom je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u tom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada u prošloj godini.

Savjet utvrdio Radnu verziju nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platnom prometu.

"Izmjene i dopune postojećeg zakona bile su neophodne radi usaglašavanja sa Direktivom o platnim uslugama na unutrašnjem tržištu (PSD2). Evropska unija (EU) je usvojila ovu direktivu u cilju stvaranja uslova za sigurnija plaćanja, bolju zaštitu potrošača i podsticanje inovacija i primjene digitalne tehnologije u platnom prometu", navodi se u saopštenju CBCG.

Kako su objasnili najvažnija novina PSD2 direktive, koja se implementira predloženim izmjenama i dopunama Zakona o platnom prometu, odnosi se na uvođenje novih platnih usluga (usluga iniciranja plaćanja (PIS) i usluga pružanja informacija o računu (AIS)), usljed čega će se ovo tržište „otvoriti“ za nove potencijalne pružaoce platnih usluga.

"Ova direktiva omogućava da, osim banaka i ostalih dosadašnjih pružalaca platnih usluga, i treća lica (npr. fintech kompanije) mogu postati licencirani pružaoci platnih usluga, što će usloviti povećanu konkurenciju na tržištu platnih usluga, od čega će najveću korist imati korisnici platnog prometa, kroz veću transparetnost i niže cijene usluga", kazali si iz CBCG.

Oni su rekli da će istovremeno biti obezbijeđeni visoki sigurnosni standardi i unaprijeđena zaštita korisnika platnih usluga.

"Usaglašavanjem nacionalne regulative sa pomenutom direktivom biće obezbijeđeno da pružanje platnih usluga u Crnoj Gori bude uređeno na isti način kao u državama članicama EU, što će građanima omogućiti da imaju pravo na korišćenje platnih usluga u skladu sa najvišim evropskim standardima i uslovima sigurnosti", smatraju u CBCG.

Predloženo je da se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platnom prometu primjenjuje nakon isteka godine dana od dana njegovog stupanja na snagu, kako bi se pružaocima platnih usluga ostavilo dovoljno vremena za adekvatnu pripemu, tj. obezbijeđivanje svih potrebnih pretpostavki za nesmetanu primjenu Zakona.

Navodi se da je Savjet donio Rješenje o izdavanju odobrenja za pružanje platne usluge društvu sa ograničenom odgovornošću "Moneta MNE", sa sjedištem u Podgorici, koje će pružati platnu uslugu – izvršavanje novčanih doznaka, kroz sistem MoneyGram-a.

Savjet je razmatrao Informaciju o aktivnostima vezanim za zaštitu EUR od falsifikovanja, u kojoj su predstavljene aktivnosti koje CBCG preduzima na sprečavanja falsifikovanja, kao i otkrivanja falsifikata euro novčanica i kovanog novca.

"Značajni rezultati koje je CBCG postigla u ovom segmentu prepoznati su i u Izvještaju Evropske komisje za 2019. godinu, gdje se navodi da je „Crna Gora dostigla visok nivo usklađenosti sa pravnom tekovinom EU“ i da „Centralna banka ima neophodan kapacitet za tehničku analizu i obezbjeđuje redovne obuke za lica koja rukuju gotovinom, policiju i tužilaštvo“", podsjetili su iz CBCG.

Oni su rekli da je u Izvještaju o nadgledanju platnih sistema za prošlu godinu, sa kojim su se danas upoznali članovi Savjeta, konstatovano da je platni sistem CBCG prošle godine radio neometano i u skladu sa terminskim rasporedom rada sistema.

"Kroz razmatranje Godišnjeg izvještaja o radu Bankarskog ombudsmana za prošlu godinu, članovi Savjeta su se bliže upoznali sa stanjem u oblasti zaštite finansijskih prava klijenata i jemaca u našem bankarskom sistemu i aktivnostima Ombudsmana na zaštiti pomenutih prava", navodi se u saopštenju CBCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније