Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Biljana Rovčanin, TVCG ]

06. 03. 2020. 20:10 >> 20:09

PODRŠKA BIZNISU

Preduzetnicama dva miliona od EBRD-a

Od ukupnog broja svih preduzeća u Crnoj Gori, 24 odsto je u vlasništvu žena. Da bi taj procenat bio veći, Evropska banka za obnovu i razvoj pružiće finansijsku podršku ženama u biznisu vrijedan četiri miliona eura. Novi podsticaj ženskom preduzetništvu daće i ovogodišnji vladin program vrijedan dva miliona eura.

Preduzetnica Ivana Jovović iz Podgorice jedna je od 100 žena u našoj državi koja je imala priliku da svoje poslovanje unaprijedi uz savjetodavnu pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj.

"A taj odnos je pomogao da moje želje pretvorim u stavrnost i napravim pravu čaroliju", kaže Ivana za TVCG.

Da bi svoje ideje lakše pretvorile u biznis i druge žene Evropska banaka za obnovu i razvoj pokrenula je program finansijske podrške namijenjen budućim preduzetnicama.

"U Crnoj Gori Evropska banka za obnovu i razvoj opredijeliće finansijsku podršku ženama u biznisu, po dva milona eura, koju će plasirati preko svojih partnera, Alter Modusa i NLB banke. Uslovi kreditiranja zavisiće od lokalnih banaka", kazao je Jap Sprej, šef kancelarije EBRD-a.

"Svega osam odsto žena u Crnoj Gori ima imovinu ili nekretninu pa malo njih i može da uzme kredit.Zato ćemo pomoći našim partnerima da kreiraju proizvode za potrebe žena u biznisu, s grejs periodima za porodiljsko odsustvo ili slabijim sredstvima obezbijedjenja, do fokusiranja na preduzeća u ruralnim područijima", kazao je Jasuko Goto iz EBRD-a.

U Ministarstvu ekonomije vjeruju da će ova kreditna linija EBRD-a podstaći žene da se oprobaju u biznisu. Na tom putu dame ali i mladi do 35 godina mogu računati i na podršku Vlade, koja će uskoro pokrenuti novi program.

"Koji obuhvata oko dva miliona eura i koji obuhvata preko deset različitih programa. Postoji i nekoliko programa nefinansijske pomoći koji podrazumijevaju da svaki preduzetnik može doći u Ministarstvo ekonomije i od nas dobiti besplatan biznis, savjet, ali i besplatnu pomoć za aplikaciju za kreditna sredstva ma gdje ih uzimao", kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

U našoj državi 24 odsto preduzeća u vlasništvu je žena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније