Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 10. 2013. 09:19 >> 17:50
3

ZA BUDŽET

Vlada se zadužila još 100 miliona eura

Vlada je danas prihvatila da se zaduži za još 100 miliona eura, kod Morgan Stenli banke, saopštio je nakon sjednice Vlade, ministar finansija Radoje Žugić. On je najavio da će Vlada uskoro predložiti Skupštini rebalans budžeta.

Vlada je razmatrala informaciju o ponudama za kreditno zaduženje u iznosu od 100 miliona eura, za potrebe finansiranja budžeta.

Kamata je 5,85 odsto plus tromjesečni euribor. Rok otplate zaduženja od 100 miliona eura je tri godine.

Ova kamata je niža od one koja je bila na prvi eurobond, odnosno emisiju euroobveznica koja je iznosila 7,85 odsto, a na drugi 7,25 odsto.

U skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu zaduženje je bilo limitirano na 250 miliona eura.

Držada se do sada zadužila 102,5 miliona eura (garancije Kombinata aluminijuma), 16 miliona eura kod Erste banke i još jedan manji iznos na domaćem tržištu.

Bolja naplata prihoda

Vlada je danas razmotrila i najnovije podatke o efektima paketa kratkoročnih mjera fiskalne konsolidacije i borbe protiv sive ekonomije.

Iznos naplaćenih javnih prihoda za devet mjeseci veći je za preko 40 miliona eura od plana za ovu godinu, odnosno za 70 miliona eura u odnosu na uporedni period prošle godine.

"Vlada je i ovom prilikom  potvrdila svoju odlučnost da nastavi sa politikom jačanja poreske discipline i unapređivanja oblasti javnih finansija, što podrazumijeva i donošenje dugoročnih mjera sistemskog karaktera, koje su već u pripremi", navodi se u saopštenju nakon sjednice Vlade.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније