Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

04. 03. 2020. 20:30 >> 20:35

MONTENEGROBERZA

Promet u prošloj godini 318,18 miliona eura

Ukupan promet na Montenegroberzi u prošloj godini je iznosio 318,18 miliona eura i bio je 116 odsto veći nego u 2018.

„Oko 88 odsto prometa ostvareno je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Za 247 dana trgovanja zaključeno je 2,89 hiljada transakcija, što je 11 odsto manje u odnosu na 2018. Od ukupnog broja transakcija, 44 odsto je zaključeno na slobodnom tržištu.

"Mjesec sa najvećim ostvarenim prometom u prošloj godini, u iznosu od 118,17 miliona EUR, bio je april. Najmanji promet, u iznosu od 127,98 hiljada EUR, zabilježen je u januaru", dodaje se u Biltenu.

Najveći mjesečni broj poslova, 421, sklopljen je u aprilu, dok je najmanji broj poslova, 122, zaključen u januaru.

"Članovi berze su u prošloj godini prijavili pet blok poslova, ukupne vrijednosti 145,6 miliona EUR, što predstavlja 46 odsto ukupnog prometa ostvarenog u prošloj godini", navodi se u Biltenu.

U strukturi prometa za prošlu godinu, najveće učešće, od oko 46 odsto, ostvareno je sa blok poslovima, a slijede primarna prodaja državnih obveznica oko 45 odsto, kao i državne i korporativne obveznice oko šest odsto.

U prošloj godini se ukupno 18 kompanija kotiralo na berzanskom tržištu Montenegroberze.

Trgovinom akcijama na Prime tržištu, ostvaren je promet od 1,24 miliona EUR, što predstavlja oko 0,39 odsto učešća u ukupnom prometu berze.

U ukupnom broju sklopljenih poslova, kompanije sa Prime tržišta su učestvovale sa oko 21 odsto, kroz 605 transakcija.

Na Standard tržištu regulisanog tržišta ostvareno je 506,9 hiljada EUR prometa, što predstavlja oko 0,16 odsto učešća u ukupnom prometu berze, a pri tom je sklopljeno 337 poslova.

Trgovinom akcijama kompanija koje se nalaze na slobodnom tržištu akcija i na MTP ME tržištu akcija, ne uključujući akcije fondova, blok poslove i obveznice, ostvaren je promet u iznosu od 8,84 miliona EUR kroz 1,68 hiljada poslova.

Na segmentu na kojem se trguje obveznicama ostvaren je promet od 161,94 miliona EUR, što čini oko 51 odsto ukupno ostvarenog na berzi, realizovanog kroz 130 sklopljenih poslova.

Ukupan promet koji je ostvaren kupovinom državnih obveznica iznosio je 156,3 miliona EUR, odnosno, kupljeno je 87 obveznica.

Najveće učešće u prometu ostvarenom trgovinom običnim akcijama, ne uključujući fondove, blok poslove i obveznice, od 35 odsto, imao je Citadel Group.

Značajno učešće u prometu ostvareno je i trgovinom akcijama Jugopetrola, Primorje Hotels & Restaurants, Crnogorskog Telekoma i Elektroprivrede.

“Tih pet kompanija učestvovalo je sa oko 66 odsto u prometu običnim akcijama, ne uključujući trgovinu akcijama fondova, blok poslovima i obveznicama”, navodi se u Biltenu.

MNSE 10 je u prošloj godini pao 7,1 odsto i posljednjeg trgovačkog dana našao se na vrijednosti od 777,61 procentnih poena.

MONEX je ojačao 5,19 odsto i našao se na vrijednosti od 11.403,61 procentnih poena.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija na dan 31. decembar iznosila je 3,45 milijardi EUR i u odnosu na kraj 2018. godine, bila je veća 13,46 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније