Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

03. 03. 2020. 11:07 >> 11:07

KOMUNALNA I VODOVODNA MREŽA

U CG prostora za ulaganja austrijskih kompanija

U Crnoj Gori postoji prostora za ulaganja autrijskih kompanija, posebno u oblasti komunalne, vodovodne infrastrukture i turizma, a Privredna komora u saradnji sa Kancelarijom za poslove privrede pri Ambasadi Republike Austrije, omogućiće povezivanje zainteresovanih i realizaciju konkretnih projekata, istaknuto je na poslovnom forumu dvije zemlje održanom u Podgorici.

Na forumu su se predstavila vodeća austrijska preduzeća iz oblasti projektovanja, trgovine i izvođenja radova u sektoru voda i otpadnih voda, a tokom skupa omogućeno je uspostavljanje direktnih kontakata potencijalnih partnera iz dvije države.

Potpredsjednik Privredne komore Danilo Gvozdenović, predstavio je trendove ekonomskog razvoja i investicione potencijale Crne Gore.

"Postoji prostor da robna razmjena između Crne Gore i Austrije bude mnogo veća. Ona je u 2019. iznosila 50 miliona eura. Na primorju se realizuju tri velika projekta, tri potpuno nova, turistička može se reći grada, kojima je potrebna cjelokupna komunalna infrastruktura i tu postoji prostor za saradnju sa austrijskim kompanijama iz ove djelatnosti", rekao je potpredsjednik Komore.

Ambasadorka Austrije u Crnoj Gori Ana Janković je istakla da u Crnoj Gori postoje konkretne šanse za investiranje u privredu, prvenstveno komunalnu i turizam, te da austrijski privrednici dolaze na pravo mjesto i u pravom trenutku.

Generalni direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Dragan Asanović je, između ostalog, kazao da je dužina kanalizacione mreže u Crnoj Gori 916,6 kilometara, te da je ukupna (prosječna) pokrivenost uslugama oko 47 odsto stanovništva.

Asanović je kazao da je u Crnoj Gori 10 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u funkciji ili probnom radu (Podgorica,
Nikšić, Budva, Herceg Novi, Kotor-Tivat, Mojkovac, Žabljak, Šavnik, Pljevlja, Berane), kao i nekoliko manjih koja povremeno rade (Virpazar, Rijeka Crnojević, Jaz, Vranjina). U toku je realizacija ugovora za projektovanje i zgradnju PPOV-a u Andrijevici, Petnjici i Danilovgradu, dok je ugovoren i finansijski aranžman za izgradnju novog PPOV-a u
Podgorici.

"Želimo da u ovoj oblasti ponudimo što kvalitetnije projekte, kako bi investitori našli interes da ih finansiraju", rekao je Asanović.

On je predstavio ukratko plan upravljanja komunalnim otpadnim vodama u Crnoj Gori do 2035. godine. Od ukupnih sredstava (472 miliona eura), procijenjeni investicioni troškovi izgradnje planiranih PPOV-a iznose 131 milion eura, a za proširenje kanalizacione mreže i povezivanje novih objekata potrebno izdvojiti 212 milliona eura. U periodu do 2022. godine za izgradnju kolektorskih sistema i postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda realizovaće se sredstva u ukupnom iznosu od 104 miliona eura.

Dansas su se prezentovale austrijske kompanije "Brunnbauer-Armaturen Produktions", "Copa Data", "Donau Chemie Aktiengesellschaft", "Interchem Handels", "Microtronics Engineering", "M-U-T - Maschinen-Umwelttechnik-Transportanlagen", "Schiebel Antriebstechnik", "Festo Gesellschaft".

Forum je završen bilateralnim razgovorima o mogućnostima partnerstava na konkretnim projektima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније