Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 03. 2020. 15:34   >>  18:02 4

PODRŠKA EBRD-A

Crnoj Gori 70 miliona, šansa u zelenoj ekonomiji

Šansa za budući razvoj Crne Gore je zelena ekonomija, koja podrazumijeva izbacivanje uglja iz upotrebe, kaže za Dnevnik TVCG predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

Kaže i da će Evropska banka pomoći transformaciju Elektroprivrede CG u modernu kompaniju.

Takođe, kreditiraće žene u biznisu sa četiri miliona eura, kroz Ugovor sa dvije crnogorkse banke, a ugovor sa jednom od njih potpisan je ove sedmice.

Najmanje 70 miliona eura Evropska banka za obnovu i razvoj opredijelila je za crnogorske projekte u ovoj godini. Uz dosadašnjih 578, to je najveće ulaganje po glavi stanovnika u državama gdje posluje.

Prvi čovjek EBRD, otkriva šta , pored putne infrastrkture, prema procjeni njihovih eksperata, Crnoj Gori treba za dalji ekonomski rast.

“Zelena ekonomija, to znači stvaranje jedne nove generacije energije. Međutim, to nije moguće dok se iz upotrebe ne izbaci ugalj, a mi ćemo pomoći transformaciju EPCG. Ulaganja u Crnu Goru smo povećali, u odnosu na prošlu godinu, sa 40 na više od 70 miliona. Zbog izborne godine proces će ići sporije, ali bez obzira na sve, nadamo se novim mogućnostima za saradnju”, kaže Čakrabarti, za TVCG.

Nove mogućnosti kroz kreditnu liniju od četiri miliona eura, imaju nezaposlene žene u Crnoj Gori, koje žele da pokrenu sopstveni biznis.
Proces je povjeren komercijalnim crnogorskim bankama.

“Potisali smo kredit za finansiranje žena u biznisu. Prvi korak je odabir kandidatkinja, odnosno razmatranje projekata koje su spremne da pokrenu biznis. Razvili smo i savjetodavni program, što znači da kod nas mogu dobiti sugestiju za otvaranje biznisa, mentora, kao i obuku”, navodi Jap Sprej, predsjednik EBRD za Crnu Goru.

Ono što korisnike kredita najviše zanima, svakako je kamatna stopa. 

“Krediti su veoma pristupačni. O kandidatkinjama i ostalim detaljima odlučivaće banke sa kojima smo potpisali sporazum, a koje su preuzele i kreditni rizik”, navodi Sprej.

Za svakoga ko želi da pokrene biznis, bilo da su to domaći ili strani državljani, bitno je poslovno okruženje.

Zašto ulagati baš u Crnu Goru? Argumente je nedavno u Londonu predstavio premjer Duško Marković na samitu EBRD-Zapadni Balkan.
Globalna banka sa evropskim srcem, kako drugačije zovu ovu instituciju, u region Zapadnog Balkana do sada je investirala 13 milijardi eura.

Jelena Otašević, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније