Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Tatjana Debeljević, TVCG

27. 02. 2020. 20:25 >> 20:24

TRAŽE 36 MILIONA EURA

Njemci spremni za razgovor s Opštinom Budva

Njemačka kompanija WTE koja je gradila i upravljala postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Budvi, završila je sve svoje poslove i krajem januara rukovođenje prepustila Opštini Budva. Uz to, ostavili su i račun od 36 miliona eura, koji im je ostao neplaćen.

Odgovornost za rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Budvi od januara ima Opština. U tom poslu može da računa na pomoć obučenih radnika koje je sama kandidovala za obuku, a koju je sproveo WTE, poručili su predstavnici kompanije. Oni su i izračunali kolika imaju potraživanja na današnji dan.

"Trenutno imamo otprilike 36 miliona eura koja nisu naplaćena", kazao je Hubertus Šite iz WTA.

Na konferenciji za medije su saopštili da je ukupna vrijednost radova koji su realizovani 76,6 miliona eura, kao i da im je opština Budva isplatila 12,5 miliona, a država na osnovu garancija 29,25 miliona eura.

"Iz garancije Opštine Budva na iznos od 66 miliona eura nismo dobili ništa i pokrenut je arbitražni postupak zbog tog duga", podsjetio je Šite.

Upitani da prokomentarišu izjavu bivšeg direktora kompanije WTE u Crnoj Gori Gintera Fausta, koji je priznao pred Specijalnim tužilaštvom da je ta firma učestvovala u korupcijskim poslovima u iznosu od 3 miliona eura, predstavnici kompanije su rekli da nisu učestvovali ni u jednom postupku u kojem je Faust saslušan.

"Ta transakcija novca nikada nije postojala. Tvrdnja da smo mi uzeli tih 3 miliona za sebe nije potkrijepljena dokazima. Čudimo se kako Opština Budva ne može da dostavi taj dokaz. Za nas je zvanično samo ono što je 2016. specijalni državni tužilac konstatovao - da ne postoji postupak koji se vodi protiv grupacije", kazao je Šite.

Ipak, kažu da postoje četiri presude, ali da oni s njima nisu povezani. No, kažu i da je kompanija imala pravni spor u Sloveniji koji dobila, ali i priznaju da postoje dva spora u Hrvatskoj koja su u toku. Tamo gdje se završava priča o parama počinje ona o odgovornosti. Oni tvrde da nisu odgovorni za izlivanje fekalija u sred sezone ljetos u Budvi.

"Tvrdi se da naša pumpna stanica nije funkcionisala. Istina je, međutim, da je razlog izlivanja začepljenje kanalizacionog sistema za koji je odgovorna opština Budva. U toku je prekršajni postupak", ističe Šite.

Sistem je trebalo da izgrade i u Petrovcu, Svetom Stefanu i Buljarici, ali do toga nije došlo jer, kako kažu, Opština Budva nije ispunila svoje ugovorene obaveze.

"To ima za posljedicu da se otpadne vode iz ovog regiona ispuštaju u more neprečišćene", kazaio je Štefan Zah.

Zbog svega su bili primorani da raskinu ugovor u maju 2018. Od tada nisu imali obavezu da upravljaju objektima, ali su to ipak radili narednih 19 mjeseci. Na kraju, poručuju da su spremni za razgovor s Opštinom Budva, kao i da će na taj razgovor čekati do okončanja arbitražnog postupka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније