Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

26. 02. 2020. 19:23   >>  19:25

SEDAM ODSTO

Januarska potrošnja struje niža od prošlogodišnje

Korisnici elektrodistributivnog sistema u januaru su preuzeli ukupno 264,49 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je sedam odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) su saopštili da je januarska potrošnja oko pet odsto viša u odnosu na decembarsku.

„Najviše električne energije, oko 41 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja“, navodi se u saopštenju.

Očitano je ukupno 375,8 hiljada brojila, ili 93 odsto od ukupnog broja.

Neočitana mjerna mjesta, kako je objašnjeno iz CEDIS-a, nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni.

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Iz CEDIS-a su saopštili da su ekipe Sektora za održavanje u januaru 1,35 hiljada puta intervenisale na terenu.

„Tokom januara privedeni su kraju radovi na izgradnji četiri objekta, čija je vrijednost oko 110 hiljada EUR. U toku su i radovi na 17 investicionih projekata koji se realizuju na području opština Herceg Novi, Kotor i Tivat, za koje je izdvojeno oko 190 hiljada EUR“, dodali su iz CEDIS-a.

U toku je i priprema dokumentacije za izgradnju 14 objekata na srednjenaponskom i niskonaponskom nivou, ukupne vrijednosti preko 900 hiljada EUR, od čega će najviše novca, 240 hiljada EUR, biti izdvojeno za izgradnju i uklapanje dvije trafostanice u Budvi i Nikšiću.

Iz CEDIS-a su naveli da je na distributivnu mrežu tokom januara priključeno 679 novih korisnika.

„Na području Crne Gore je u januaru ugrađeno 865 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 322 hiljade, čime je pokriveno oko 79 odsto konzuma“, precizirali su iz CEDIS-a.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže.

CEDIS distribuira električnu energiju za oko 404 hiljade korisnika na području Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније