Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

23. 02. 2020. 22:22   >>  22:22

KREDITI PROBLEM

Udruženja preduzetnika da podrže biznise

Skupi krediti i strogi uslovi za njihovo odobravanje, najveći su problemi sa kojima se na ovom dijelu Balkana suočavaju oni koji žele da započnu biznis. Iako na to država i privreda teško mogu da utiču, sagovornici Dnevnika smatraju da bi privredne komore i udruženja privrednika trebalo da povećaju programe podrške, ali i osnaže regionalnu saradnju.

Imate ideju, ali ne i novca da je realizujete. To je kažu početnici u biznisu najčešći problem sa kojim se u našem regionu suočavaju svi oni koji se odvaže da pokrenu sopstveni posao.

"Bankovni uvjeti su jako strogi i zahtijevaju neke uslove sigurnosti što je za mladu osobu ili bilo kojeg početnika jako teško", kazao je Slaven Damjanović, preduzetnik iz Hrvatske.

Dostupnost novca i visinu kamatnih stopa definiše više faktora, a na njih privreda i države teško mogu da utiču, objašnjavaju poznavaoci prilika na tržištu. Ipak, smatraju da privredne komore i udruženja privrednika u zemljama regiona mogu početnicima u biznisu olakšati pristup novcu.

"U principu može biti početna točka za nekog mladog inovatora nekog mladog poduzetnika koji ima dobru ideju ali ne zna kuda i kamo, pod uslovom da je dobra ideja, da im pomognemo i spojimo ih sa potencijalnim finansijerima", kazao je Ivan Brbarić iz Privredne komore Hrvatske.

"Mi imamo veliku svijest o važnosti regionalne saradnje ali u praksi ima još prostora za unapređivanje.Kao mala tržišta mi moramo da ukrupnimo ponudu,da budemo udruženi i da se zajedno predstavimo finansijerima. Samo tako vjerujem da možemo da postignemo kvalitetnije rezultate", Daniela Arsovska iz Privredne komore Sjeverne Makedonije.

Probleme preduzetnika ali i slabosti našeg regiona prepoznali su i u Evropskoj komisiji pa su prije 15 godina sa njemačkom Vladom i KFW bankom formirali investicioni fonda za jugoistočnu evropu kojinovac plasira bankama i mikrokreditnih institucija. Uslovi su komercijalni, a osim novca preduzetnici mogu računati i na nefinansijsku podršku.

"Tipa ok, dođite i pokazaćemo vam kako se pravi biznis plan, kako se priča sa bankom, pokazaćemo vam šta znači uzeti kredit za vaš biznis, kako ga možete servisirati to njima jako znači", kazala je Mejra Juzbašić Bajgorić regionalna direktorica Fonda za Jugoistočnu Evropu.

Potvrđuju to i preduzetnici i nadaju da će se u regionu u narednom periodu stvoriti još podsticajniji uslovi za poslovanje. Do tada imaju poruku za sve one koji razmišljaju da se oprobaju u biznisu.

"Ja bi poručio svima da se usude pokušati jer kada se pređe ta početna faza gdje se možda i ne vidi neki cilj jasno ali kada to prođe to onda, puno stvari postaje jasnije i osjeti se to zadovoljstvo da ste vi nešto stvorili i sebi osigurali egzistenciju", kazao je Slaven Damjanović, preduzetnik iz Hrvatske.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније