Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

23. 02. 2020. 15:51   >>  16:06

ISKORISTILA GRANT ZZZCG

Nikšićanka u šestoj deceniji pokrenula biznis

Krajem sljedećeg mjeseca Zavod za zapošljavanje Crne Gore raspisaće drugi poziv u okviru projekta samozapošljavanja. Upravo kroz taj projekat Nikšićanka Olivera Mićović je u šestoj deceniji života pokrenula svoj biznis.

Nikšićanka Olivera Mićović broji dane do otvaranja svog kozmetičkog salona. Ova pedesettrogodišnjakinja pravi je dokaz da za dobru biznis ideju godine nijesu važne.

Godine iskustva na polju kozmetike, ali uglavnom kod privatnika, Olivera je jednostavno željela da iskoristi i pokrene svoj biznis.

"Nijesam voljela da radim kod drugoga, jer želim da sama radim, da sama doprinosim i da budem vrijedni član ovoga društva", kazala je Olivera.

Priliku za to vidjela je u prvom pozivu Pograma samozapošljavanja koji je raspisan prošle godine. Prijavila se, predložila ideju i na kraju dobila grant od 7.500 eura.

"Tražila sam samodoprinose za sebe za 10 mjeseci, koliko traje grant. Tražila sam novac za zakup prostora za 10 mjeseci i da nabavim nešto od opreme", dodaje Olivera.

Njenu biznis ideju, zajedno sa još trideset ostalih iz opština Nikšić, Šavnik i Plužine pozitivno je ocijenio Zavod za Zapošljavanje. Ipak, svi će morati da opravdaju ukazano povjerenje i ispoštuju biznis plan.

"Svako lice koje nenamjenski utroši sredstva i ne sprovede biznis plan onako kako je predloženo, biće sankcionisan u smislu da će se tražiti da ta sredstva vrate u kompletnom iznosu", kazala je koordinatorka za samozapošljavanje Vera Radulović.

U Zavodu ipak vjeruju da sve ideje imaju budućnost, a to znači i širenje posla i nova radna mjesta. Tome se nada i Olivera.

"Ako bi se proširio posao naravno da bih uposlila neko lice sa Zavoda za zapošljavanje", doadje Olivera.

Ona poziva buduće preduzetnike da krenu njenim putem i savjetuje da se dobro edukuju na radionicama jer pojedini biznisi mogu zahtijevati ulaganja i prije samog početka biznisa.

"Možda mogu da posude, pa kad posao krene da vrate, nije sad to nešto veliko, ali treba pokušati", kazala je preduzetnica.

Ovaj program Zavod za zapošljavanje sprovodi u patnerstvu sa Evropskom unijom, a naredni poziv biće raspisan krajem marta.

 

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније