Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

22. 02. 2020. 12:59 >> 20:19
55

MUGOŠA SAOPŠTIO

"Poreski dug MCP je višemilionski"

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) ima više privrednih društava čiji je osnivač, više otvorenih žiro računa u poslovnim bankama preko kojih je u proteklih nekoliko godina prometovano više desetina miliona eura, saopštio je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

Mugoša je saopštio da Poreska uprava prati regularnost poslovanja svih vjerskih zajednica registrovanih u Crnoj Gori, kako bi obezbijedila punu i neselektivnu primjenu zakona, bez obzira na specifičnost djelatnosti kojom se iste bave.

"Kada je u pitanju Mitropolija-crnogorsko primorska, ista predstavlja najveću vjersku organizaciju u Crnoj Gori, kako po broju objekata koje koristi, tako i po imovini kojom raspolaže, iznosu prihoda koje ostvaruje, te broju računa otvorenih u komercijalnim bankama i broju privrednih društava u kojima je osnivač. Međutim,  kod iste je zabilježen nizak stepen poštovanja poreskih propisa, kako sa aspekta prijavljiivanja, tako i sa aspekta plaćanja poreskih obaveza", naveo je Mugoša.

Kako je saopštio, Mitropolija ima dospjela neizmirena potraživanja u iznosu od 340 hiljada eura.

"Ali i već 9 godina kod iste nije evidentirano nijedno zaduženje, zbog nepotpunih i netačnih registracionih podataka za utvrđivanje poreskih obaveza. Imajući u vidu navedeno, procijenjene obaveze ovog subjekta iznose više miliona eura", kazao je Mugoša.

Takođe, naglasio je da je MCP, suprotno Zakonu o objedinjenoj registraciji i sistemu izvještanja vršio manje uplate preko individualnih računa svještenih lica, umjesto preko analitičkog računa zajednice.

Ako MCP ne plati poreski dug dobrovoljno, kako je istakao, zakonska obaveza Poreske uprave je da dug naplati prinudno – sredstvima sa računa MCP ili od njene imovine.

"Mjere prinudne naplate mogu se primijeniti i na imovinu dužnika, i to ne na vjerske objekte, već isključivo na objekte opšte namjene, a imajući u vidu da ista raspolaže stambenim jedinicama u elitnom dijelu Glavnog grada, te da je dio građevinskih poduhvata u Budvi, i posjeduje zemljište u Buljarici namijenjeno izgradnji turističko-hotelskih kapaciteta", naveo je Mugoša.

Istakao je da bez obzira na specifičnost djelatnosti vjerskih organizacija, među njima postoje i primjeri visokog stepena poreske discipline, kao što je Kotorski biskupski ordinijat koji uredno prijavljuje i plaća sve obaveze.


Пратите нас на

Коментари55

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније