Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

20. 02. 2020. 17:49 >> 17:46

VIŠE OD PLANIRANOG

Deficit budžeta u prošloj godini 2,98 odsto

Deficit budžeta je u prošloj godini iznosio 143,6 miliona eura ili 2,98 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što ukazuje na njegovu dalju tendenciju pada, kao rezultat povećanja budžetskih prihoda i optimizacije tekuće potrošnje, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

„Imajući u vidu da se ostvareni deficit nalazi u okvirima od tri odsto, može se konstatovati da je ispunjeno fiskalno pravilo utvrđeno Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, a što je ujedno i dozvoljeni nivo deficita propisan kriterijumima iz Mastrihta“, navodi se u dokumentu Ministarstva o izvršenju budžeta u prošloj godini.

Budžetski deficit je u prošloj godini, prema podacima Ministarstva, bio jedan milion eura, odnosno 0,7 odsto veći u odnosu na planirani, a 25,3 miliona ili 15 odsto manji u odnosu na 2018. godinu.

Ostvaren je suficit tekuće budžetske potrošnje u iznosu od 128,7 miliona eura ili 2,7 odsto BDP-a.

Prihodi budžeta su u prošloj godini iznosili 1,89 milijardi eura ili 39,13 odsto procijenjenog BDP-a, što je u odnosu na plan i 2018. godinu više 2,8 odsto, odnosno osam odsto.

Iz Ministarstva su naveli da su sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile rast, pri čemu je naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) veća 78,8 miliona eura, doprinosa 21,8 miliona i akciza 14,3 miliona.

„Većoj naplati poreskih prihoda doprinijeli su pozitivna makroekonomska kretanja, naplata poreskih potraživanja shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, sprovođenje redefinisane akcizne politike, kao i pojačan inspekcijski nadzor“, navodi se u dokumentu.

Izdaci budžeta su u prošloj godini iznosili 2,03 milijarde eura ili 42,12 odsto BDP-a.

U odnosu na planirane veći su 52,1 milion eura, odnosno 2,6 odsto.

U strukturi potrošnje, tekuća budžetska potrošnja ostvarena je na nivou od 1,76 milijardi eura i veća je 4,5 odsto u odnosu na planiranu kao rezultat aktiviranja državne garancije koja se odnosi na sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Opštini Budva, kao i većeg izdvajanja za potrebe opremanja Vojske Crne Gore.

„Kapitalni budžet realizovan je u iznosu od 272,4 miliona eura, što je osam odsto manje od planiranog. Realizaciju sredstava planiranih u dijelu kapitalnog budžeta najvećim dijelom opredjeljuje intenzitet izvođenja radova na prioritetnoj dionici auto-puta“, zaključuje se u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније